Etnik araştırmayı vali engelledi

Haber Giriş : 22 Haziran 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Edirne Sağlık Müdürlüğü'nün il genelindeki Romanların tespitine yönelik form düzenlemesi üzerine valilik soruşturma açtırdı. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, vatandaşlar arasında ayrım yapmalarının söz konusu olmadığını söyledi.

EDİRNE Sağlık Müdürlüğü, Valiliğin talimatı üzerine, dar gelirli vatandaşların sosyal ve ekonomik durumlarını belirlemek için bir anket çalışması başlattı. Ancak Sağlık Müdürlüğü, önceden kaydettiği bilgi fişlerini tararken, bunların hangisinin Romanlara ait olup olmadığını belirlemek için ayrı formlar düzenledi. Formlarda, Romanların nüfusları, cinsiyetleri, nüfus, öğrenim durumları ve uyguladıkları aile planlaması yöntemleri belirlemeye yönelik sorular yer aldı.

Böylece başlangıçta dar gelirlilerin durumunu belirlemek için başlatılan çalışma, sadece Romanların durumunu tespit etmeye yönelik bir araştırmaya dönüştü. Bu durum hazırlık aşamasında ortaya çıktığı için formların dağıtılması durduruldu.

Edirne Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan formların ortaya çıkmasından sonra Vali Nusret Miroğlu soruşturma açtırdı. Miroğlu, dar gelirli ailelerin oturduğu mahallelerde tespit yapılması yönünde talimat verdiğini belirtterek şöyle dedi:

"Biz, 'Dar gelirli ve çok çocuklu aileler için ne yapabiliriz?' diye planlar yaparken elimizde sağlıklı veriler olsun diye böyle bir çalışma başlatmıştık. Yoksa, vatandaşlarımızın cinsiyeti veya ırkı ne olursa olsun, bizim için fark etmez. Ama anlaşılmaz bir şekilde Romanlar için ayrı formlar düzenlenmiş. Böyle bir ayrım yapılamaz. Sorumluların ortaya çıkarılması için soruşturma açtım."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber