İngilizce Bilenlerin Geçici Personel Statüsünde Öğretmen Olarak Çalıştırılabilme İmkanı

Her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen bölüm mezunları ile KPDS, TOFEL ve IELTS sınavlarından belirli puan alan kişiler geçici olarak (10 ay) öğretmen olarak çalıştırılmaktadır. 2001 ve 2002 yılı içinde yapılmış olan bu düzenlemeler hakkındaki ayrıntılı bilgi için tıklayın. 2001, 2002 ve 2003 yılı ilanları sitemizin Genel İlanlar bölümünde yer almaktadır.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen bölüm mezunları ile KPDS, TOFEL ve IELTS sınavlarından belirli puan alan kişiler geçici olarak (10 ay) öğretmen olarak çalıştırılmaktadır. 2001 ve 2002 yılı içinde yapılmış olan bu düzenlemeler hakkındaki ayrıntılı bilgi için tıklayın.


8/01/2002 tarihi itibariyle yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile aşağıda belirtilen bölüm mezunlarının veya KPDS, TOFEL ve IELTS sınavlarından belirli puan alan kişilerin geçici olarak(10 ay) öğretmen olarak çalıştırılabileceği benimsenmiştir.

Buna göre ihtiyaç duyulan İngilizce Dil Öğreticiliği görevi için Milli Eğitim Bakanlığı'nın örgün eğitim kurumlarında, bir öğretim yılında 10 ayı geçmemek üzere, kısmi zamanlı geçici personel çalıştırılabilir.

2001-2002 öğretim yılında bu kapsamda çalıştırılan İngilizce Dil Öğreticisi sayısı 5000 kişidir.

İngilizce Dil Öğreticisi olarak çalışacaklarda, 657 sayılı Kanunun değişik 48. maddesinin 1, 4, 5, 6, ve 7. bentlerinde belirtilen şartları taşımaları gerekmektedir.

Öğretmen olarak alınacakların
A-)ÖĞRENİM DURUMU BAKIMINDAN
1) Yurt içindeki yükseköğretim kurumlarının;
a) İngilizce Öğretmenliği Bölümü,
b) İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, en az 30 kredilik İngilizce eğitimi aldığını belgelendirmek kaydıyla Dil Bilimi Bölümleri,
c) İngilizce, mütercim/tercümanlık (İngilizce) bölümleri,
d) Yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyinde İngilizce öğretim yapan bölümleri,
mezunu olması,

2) Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarından veya Yüksek Öğretim Kurulunca denkliği kabul edilmek kaydıyla yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olup aşağıda belirtilen sınavların herhangi birisinden;
a) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında İngilizce alanında en az (B) düzeyinde,
b) Test Of English as a Foreign Language (TOEFL) klasik sınavında en az 550 puan, bilgisayarlı sistemden 213 puan alarak,
c) International English Language Testing System (IELTS) Sınavında 6.0 puan alarak. başarılı olması,

B) Başvuru tarihi itibariyle 61 yaşından gün almamış olması,

C) İngilizce öğretmenliğinden emekli olanlar bakımından bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce emekliliklerinin onanmış olması,
koşulları aranır.

D)Bu konuda aranan diğer şartlar ve tespit edilen diğer hususlar aşağıdaki gibidir.
1)Yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde kısmi zamanlı olarak çalıştırılacak İngilizce Dil Öğreticileri için haftalık çalışma süresi bir öğretim gününden az, dört öğretim gününden fazla olamaz. Her dört ders saati bir öğretim günü olarak hesaplanır.
2)Bu Karar esasları çerçevesinde görevlendirilen personele bir öğretim günü için ödenen brüt ücret; 2000-2001 öğretim yılının birinci yarı yılı için 17.500.000 TL.; ikinci yarı yıl için ise 19.500.000 TL dir.(Bu ücretlerden yüzde 15 gelir vergisi ve binde 6 damga vergisi kesilir.)
Bir öğretim gününün hesaplanmasında esas alınan saatlerin doldurulamaması halinde ödenecek ücretler, verilen ders saati dikkate alınarak kıst olarak belirlenir.
Ödemeler ilgililere, görevin yapılmasını müteakiben her ayın 15' inde yapılır. Hizmet sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde kıst olarak hesaplanan ücret, ayrılma tarihini izleyen üç iş günü içinde ödenir.
Bu ödemeler, sosyal güvenlik mevzuatına göre kişiden yapılacak kesintiler ile gelir ve damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
3)İngilizce Dil Öğreticilerinin yetki ve sorumlulukları, öğretmenlerin ders verme görevlerine ilişkin yetki ve sorumlulukları ile sınırlıdır.
4)İngilizce Dil Öğreticileri, görevlendirildikleri okullardaki görevlerini aksatmamak kaydıyla özel dershanelerde yabancı dil öğretmenliği görevi hariç olmak üzere, ticaret ve sair kazanç getirici faaliyetlerde bulunabilirler.
5)İngilizce Dil Öğreticileri, bir öğretim yılı için çalışmayı kabul ederler ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince ihtiyaca göre belirlenen görev yerlerinde çalıştırılırlar. Ders saatlerinin belirlenmesinde mümkün olduğunca istekleri dikkate alınır.
6)Bu Karar esasları kapsamında İngilizce Dil Öğreticisi olarak çalıştırılacaklara İngilizce Dil Öğreticiliği dışında başka bir iş verilmez.
7)İngilizce Dil Öğreticilerine sözleşmede yer alan ücret dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelerine bu yolda hüküm konulamaz.
8)İngilizce Dil Öğreticileri sosyal güvenlik mevzuatı yönünden 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabidir.
Bir öğretim yılında, resmi sağlık kuruluşları tarafından verilen sağlık raporları kapsamında kullanılan sağlık izinlerinde azami 4 öğretim gününe tekabül eden ücret ödenir. Sağlık izinlerinin bu süreyi aşması halinde aşan kısım için herhangi bir ücret ödenmez.
9)Bu şekilde çalıştırılacak İngilizce Dil Öğreticilerinin sözleşme süreleri, 10 ayı geçmemek üzere bir öğretim yılı ile sınırlıdır. Kısmi zamanlı çalıştırılacak İngilizce Dil Öğreticilerinin tip sözleşme örneklerinin Maliye Bakanlığı'na vize ettirilmesi zorunludur. Vize işlemi yapılmadan sözleşme yapılamaz ve herhangi bir ödemede bulunulamaz.
10)Konu hakkında İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden bilgi alınması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber