Adliyede silah tanıtımına tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2006 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de gün geçtikçe silahla işlenen suçlarda artışın önüne geçilmesi için bireysel silahsızlanma kampanyaları açılırken, özel bir silah şirketinin Adalet Bakanlığı personeli için ödeme kolaylığı içeren kampanya başlatıp İzmir Adliyesi'nde tanıtım broşürleri dağıtması, tepkiye neden oldu.

Merkezi Ankara'da bulunan ve Makina Kimya Endüstrisi ile ortak üretim yapan bir silah şirketi Adalet Bakanlığı personeli için vade farksız, peşin fiyatına, 1+13 taksitle, hemen teslim kampanya başlattı. Kampanya doğrultusunda şirketin satış elemanları bir süre önce İzmir Adliyesi'ne gelip ellerindeki tanıtıcı broşürleri dağıtırken, personeli de bu konuda bilgilendirdi. Kampanyayla adliye personeline silah satmaya çalışan şirketin bu faaliyetleri tepkileri de beraberinde getirdi. Adliyede gezerken şirketin silah tanıtan broşürlerini gören İzmir Barosu Başkanı avukat Nevzat Erdemir, personeline talimat verip baro odalarındaki broşürleri toplattı.

Bireysel silahlanma ile can güvenliği sorununun ortadan kaldırılamayacağını belirten avukat Erdemir, adliyede silah pazarlanmasına izin vermediklerini, şirketin broşür ve afişlerini kaldırdıklarını söyledi. Erdemir, ?Kişilerin can güvenliği, bu şekilde özendirici faaliyetlerle sağlanamaz. Devlet, kişilerin can ve mal güvenliklerini sağlamalıdır. İlkel çağlardan beri bu durum devam etmektedir. Adliyedeki olay, talihsiz bir durum. Baro birimlerinde bu broşürleri görünce toplatılması talimatını verdim. Özelleştirme adı altında devletin asli görevleri bazı kişi ve kurumlara devredilmek isteniyor. Ancak, devletin varlık sebebi, kişilerin can ve mal güvenliğini korumaktır. Ayrıca, silahlanmaya karşı en çok mücadele eden adalet personeline bu şekilde silah satılmaya çalışılması da garip bir durum? dedi.

ADALET BAKANLIĞI'NA BAŞVURU

Baro Başkanı Erdemir'in bu tavrının yanı sıra aralarında Arif Ali Cangı'nın da bulunduğu üç avukat, Adalet Bakanlığı'na dilekçeyle başvurdu. Avukatlar, Adalet Bakanlığı'nın bu kampanyaya izin verip vermediğini, bilgisi olup olmadığını ve şirketin broşürlerinde Adalet Bakanlığı armasını kullanmasının yasal olup olmadığının cevaplandırılmasını talep etti. Adalet Bakanlığı kaleminden gönderilen cevap yazısında, bakanlığın herhangi bir izni ve bilgisi bulunmadığı belirtildi.

Başvurucu avukatlardan Arif Ali Cangı, adliyede silah pazarlanmasına tanık olduğunu söyledi. Cangı, bir davası için gittiği İcra Dairesi'nde şık giyimli iki kişinin adliye personeline ellerindeki broşürlerle silah pazarladığını gördüğünü belirterek, ?Adalet dağıtması gereken bir kurumda silah dağıtılmaya çalışılması vahim bir durum. Adalet görünüşü itibariyle de insanlara güven vermelidir. Silah insanlara güç verir, oysa adalet güçsüzün de yanında olmak zorundadır. Adalet Bakanlığı eğer böyle bir şeye ön ayak olduysa ve izin verdiyse personelinin can güvenliğini koruyamadığını itiraf etmektedir. Adliyeler hiçbir şeyin pazarı değildir. Toplumdaki aydın kesimin de silahlanma çabası, bir kaos ortamı oluşturur. Danıştay'daki son saldırı da bunun göstergesidir. Eğer o kişide silah bulunmasa bu üzücü olay meydana gelmeyecekti. Bunun önüne geçilmelidir? dedi.

HERŞEY YASAL

Firma yetkilisi Metin Doğan, yaptıkları uygulamanın tamamen yasal olduğunu belirtti. Kampanyanın devam ettiğini belirten Doğan, ?Yetki belgelerimiz dahilinde satış yapıyoruz. İsteyen herkes gerekli şartları yerine getirdiği taktirde silah alabilir. Bunun önünde herhangi bir yasal engel yok. Biz kültür seviyesi yüksek ve meslek icabı risk altında bulunan meslek gruplarına satış yapıyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber