Meclis, başlattığı uygulama ile, dilekçeleri önce ilgili bakanlığa iletiyor, aldığı cevabı ve yapılan işlemleri şikayet sahibine yazılı olarak bildiriyor.

Haber Giriş : 03 Şubat 2004 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis, başlattığı uygulama ile, dilekçeleri önce ilgili bakanlığa iletiyor, aldığı cevabı ve yapılan işlemleri şikayet sahibine yazılı olarak bildiriyor.

TBMM'ye yapılan şikayet başvuruları artık tozlu raflarda kalmıyor. Meclis Dilekçe Komisyonu, ilk defa başlattığı uygulama ile vatandaşlardan gelen şikayetleri azami bir ay içinde sonuçlandırıyor. Komisyon, yapılan ihbar ve şikayetleri önce ilgili bakanlığa gönderiyor, alınan cevap doğrultusunda yapılan işlemleri yazılı olarak dilekçe sahibine bildiriyor. Komisyon Başkanı Yahya Akman, "Vatandaşın adam yerine konulmadığı dönemler bitti" şeklinde konuştu. TBMM Dilekçe Komisyonu'nu soruşturma komisyonu gibi çalıştıracak iç tüzük değişiklikleri üzerindeki çalışmalar devam ederken, Meclis'e yapılan şikayet dilekçeler için uygulanan prosedür de değiştirildi. Daha önce "cetvel" adı verilen aylık raporlar çıkarılır ve dilekçe sahiplerine bu cetvelden gönderilirdi. Komisyon Başkanı Yahya Akman, "Vatandaş çoğu zaman Meclis'e yaptığı müracaatın sonucunu alamıyordu. Bazen de çıkarılan cetvelden bir tane vatandaşa gönderiliyordu. Vatandaş da kendisine gelen bu kitabın ne olduğunu bile bilmiyordu" dedi.

Bu uygulamaya son verdiklerini anlatan Yahya Akman, yeni uygulamayı ise şöyle anlattı: "Artık kimseye cetvel göndermiyoruz. Bunun yerine vatandaşa, şikayeti ile ilgili hangi bakanlık ve kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulduğunu, ne cevap verildiğini, ne yapılabileceğini ve sorununun çözülüp çözülemeyeceğini anlatan bir mektup gönderiyoruz. Yeni uygulama Meclis'in de itibarını arttırdı. Vatandaşlar, ayrıca yazdıkları mektuplarla memnuniyetlerini dile getiriyorlar".

Binlerce mektup

Komisyonun son istatistiklerine göre 22. dönemde Meclis'ten vatandaşlara tam olarak 3 bin 313 mektup gitti. Komisyon, beklenen cevapları aldıktan sonra ise 483 mektup daha yazacak.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber