Baraj kapakları açıldı piknikçiler sular altında kaldı

Siirt'te meydana gelen olayda 3 çocuğun cesedine ulaşıldı, 3 kişi kayıp

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 24 Ağustos 2014 21:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Baraj kapakları açıldı piknikçiler sular altında kaldı

Siirt'te Botan Çayı üzerindeki Alkumru Barajı'nda kapak arızası nedeniyle meydana gelen taşkında, piknikçiler sulara kapılıp sürüklendi. Aramalarına devam edilen 6 kişiden, 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer'den sonra Betül Parlaküşer (8) ile Fikret Tente'nin de cesetlerine ulaşıldı. Ekipler, suya kapılan Ahmet Tente, Osman Parlaküşer ile 5 yaşındaki Seval Parlaküşer'i arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Siirt'in Tillo ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki Alkumru Barajı yakınında dün çok sayıda kişi tatil olması nedeniyle piknik yapmak için Botan Çayı kıyısındaki yasak bölgeye girdi. İddiaya göre saat 18.00 sıralarında barajın sirenleri ve alarmı çalmaya başladı. Ardından baraj kapağı açıldı ve su verildi. Piknikçiler panik halinde kaçmaya başladı. Bu sırada bir çok kişi suya kapılıp süreklenmeye başladı. İhbar üzerine olay yerine gelen kurtarma ekipleri 10 kişiyi boğulmak üzereyken kurtardı. 6 kişi ise suda kayboldu.

Vali Vekili Pala hastaneye geldi

Siirt Devlet Hastanesi'ne gelen Vali Vekili Mustafa Pala, kapıldıkları sudan kurtarılan ve hastanede tedavi altına alınan vatandaşları ziyaret ederek, "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

Pala, aranan 6 kişiden 1'ine ulaşıldığını belirterek, ekiplerce kayıp 5 kişinin bulunması için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Pala, arama kurtarma faaliyetleri için Diyarbakır'dan ekip istediklerini sözlerine ekledi.

AK Parti Gençlik Kolları üyesi de kayıp

Arama ve kurtarma çalışmalarına katılan AK Parti Siirt Gençlik Kolları Başkanı Murat Özekinci, kayıplar arasında partisinin gençlik kolları üyesi Ahmet Tente ve ağabeyi Fikret Tente'nin de bulunduğunu belirtti.

Piknik için Botan Çayı kenarına gelerek serinlemek isteyen ailelerin bir kazaya uğradığını kaydeden Özekinci, "Aileler, bir anda baraj kapaklarının açılmasıyla sular altında kaldı. Bazı araçlar da sular altında kaldı. Birkaç aileye ulaşıldığını biliyoruz, fakat gençlik kolları üyemizin de aralarında da bulunduğu bazıları kayıp" dedi.

Kaybolanların bulunması için aramaların tüm hızıyla devam ettiğini belirten Özekinci, kayıp 5 kişiye herkesin duasıyla ulaşmayı temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

Kayıp yakını Sedat Beklin ise çalışmaların yetersiz olduğunu öne sürerek, tepki gösterdi.

VALİ VEKİLİNDEN İKİ AYRI AÇIKLAMA

Siirt Vali Vekili Mustafa Pala, Al Kumru Barajı'ndan taşan suya kapılan insanlarla ilgili yaşanan bilgi kirliliği olduğunu belirterek, "Kimsenin paniğe kapılmasına gerek yok. Daha önce taşkın sulara kapılan 4 vatandaşımız ekiplerimiz tarafından kurtarılmıştı. Ancak bu saat itibariyle kurtarılan ve şu an hastanede yatan 6 kişi dışında herhangi bir kayıp, yaralı veya ölü mevcut değil. Buna rağmen arama kurtarma ekiplerimiz olay yerinde, aramalarına devam ediyor" dedi.

Vali Vekili Pala'nın bu açıklamasına rağmen halk arasında, çok sayıda kayıp ve ölü olduğu dedikoduları üzerine yüzlerce kişi Siirt Devlet Hastanesi bahçesinde toplandı. Burada toplanan vatandaşlar, önlem alınmadığı gerekçesiyle valiliği ve diğer yetkilileri istifaya çağırdı. Sloganlar eşliğinde tepkilerini dile getiren vatandaşların hastane bahçesindeki bekleyişi devam ediyor.

İlerleyen saatlerde ise Vali Vekili Pala, "AFAD ekiplerimiz kayıp olduğu bildirilen 6 kişiyi arama çalışmalarını sürdürüyor" açıklamasını yaptı. Pala, yaralanan Ercan Olgun, Yunus Emre Öztaş, Sabriye Tente, Emine Kunduracıoğlu, Leyla Tente, Doğan Güleç'in Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını ve tedavilerine başlandığını açıkladı.

BELEDİYE BAŞKANI: KAYIPLAR VAR

Öte yandan Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ise katıldığı CNNTürk canlı yayınında, "4 kişinin kayıp olduğu bilgisini edindim. Kentte bu konuda çok ciddi bir tepki olduğunu söyleyebilirim. Her hafta sonu binlerce insanın gittiği, piknik yaptığı bir yer" dedi.

Bakırhan, "30 kilometrelik bir alan. Uzun bir alan Botan çayı. Pazar günü piknik yapıyor vatandaşlar. 4 vatandaşımızın kayıp olduğu kesin. Bir kriz masası oluşturduk. Gelen bilgileri burada değerlendiriyoruz. Barajdaki uyarı mekanizmanın yetersiz olduğunu yada dar bir bölgeye hitap ettiğini söyleyebilirim. İnsanların olduğu bir yerde baraj kapakları neden açılır? Bunu bilemiyorum. Çok ciddi bir ihmal olduğunu düşünüyorum. Baraj kapakları ile ilgili konuda bir şey söyleyemem. Benim bildiğim vatandaşı uyaran bir sistemin olmadığıdır. Vatandaşlar arasında çok farklı bilgiler var. Net olarak bir bilgi veremiyorum ama 4 kayıp var. Orada piknik yapan insanlar uyarı sesi duymadıkların söylediler. Olayın meydana geldiği yer belediye mücavir alanları içerisinde değil. Bizimle alakalı bir durum değil ama bizimle alakalı olan durum şu; bakan, başbakan, milletvekili olanlara sormak lazım; piknik yapılacak bir yer yok. Bunun sorumluları da bellidir" diye konuştu. Bölgede piknik yapanlardan Ali Öztaş da, çay sularının aniden yükseldiğini ifade ederek, "Arkadaşlarımla suya kapılan birkaç kişiyi kurtardık. Bir kısmı sulara kapılıp gitti" dedi.

Botan Çayı'nın döküldüğü Dicle Nehri kıyısı üzerinde bulunan Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde de belediye hoparlöründen yapılan anonsta, vatandaşların nehir kıyısından uzaklaşması istendi. Siirt'te baraj kapaklarının açıldığı ve taşkın suların Cizre'ye gelme ihtimaline karşı vatandaşların dikkatli olmaları istenen anonslar sık sık yapıldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN, YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

ANKARA (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'te Botan Çayı'ndaki su yükselmesiyle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Erdoğan'ın, Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Gazzeli yaralıları ziyareti sırasında bölgedeki yetkililerle görüştüğü öğrenildi.

Botan Çayı'ndaki yükselme nedeniyle suya kapılan vatandaşlardan bazıları kurtarılırken, mahsur kalanların kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

LİMAK ŞİRKETLER GRUBU'NDAN AÇIKLAMA:

AA- Limak Şirketler Grubu'ndan yapılan açıklamada, Botan Çayı'ndaki su yükselmesine ilişkin, "Grubumuza ait Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik santrallerinin olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir" ifadesi kullanıldı.

Yazılı açıklamada, Botan Çayı'nda bulunan, grup bünyesindeki Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik santrallerinin, günlük üretimlerini TEİAŞ talimatlarına istinaden yaptıkları belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bugün, sabah 06.00-10.00 saatleri arasında bir ünite devreye girmiş, saat 16.00'da TEİAŞ'tan gelen yeni talimata istinaden de iki ünite devreye alınmıştır. Santrallerin olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir.

Olaydan etkilenen vatandaşlarımızın baraj sahasında girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış, prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla da uyarılar yapılmasına rağmen hiç istemediğimiz bu üzücü durum meydana gelmiştir.

Bölgede yaşanan gelişmeleri yetkili mercilerle irtibat halinde yakından takip etmekte olduğumuzu bildirir, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz."

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber