KESK'ten 14 Temmuz'da 'ek zam' için eylem

Haber Giriş : 23 Haziran 2006 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 14 Temmuz'da ek zam talebiyle tüm illerde kitlesel basın açıklamaları yapacaklarını bildirdi.

Tombul, KESK Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında bu yıl sonuna kadar olan eylem programlarını açıkladı. Tombul, 14 Temmuz'da ek zam talebiyle yapacakları basın açıklamalarının yanı sıra toplu sözleşmelerin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik basın açıklamaları, oturma eylemleri, yürüyüşler ve mitingler gerçekleştireceklerini bildirdi. Tombul, bu taleplar karşısında hükümetin adım atmaması durumunda kasım sonu aralık başı gibi milyonlarca çalışanın katılacağı iş bırakma eylemlerinin gerçekleştirilmesi için çalışmalara şimdiden başladıklarını duyurdu.

Eylül-ekim aylarında çalışanların statü farkına bakılmaksızın tek bir sendikada örgütlenmesi için somut adım atacaklarını kaydeden Tombul, "Kamu görevlisi ve işçi sendikası ayrımı ortadan kalkmalı, ortak hareket edilmeli" dedi. Tombul, ortak örgütlenme için başta MYK üyelerinin ve bütün yöneticilerin katılacağı, il ve işyeri gezileri düzenleyeceklerini bildirdi.

Tombul, "Eşitsek Haklarımızı İstiyoruz" adlı bir kampanyayla kadınların sendikalardaki örgütlülüklerini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunacaklarını, KESK üye ve yöneticilerine dönük sürgün ve kadrolaşmalara karşı eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. Tombul öte yandan 1 Eylül Dünya Barış Günü ve 12 Eylül'le ilgili etkinliklerin düzenleyicileri arasında yer alacaklarını kaydetti.

Tombul, dövizdeki dalgalanmayla çalışanların ücretlerinde dolar karşısında yüzde 20, Euro karşısında ise yüzde 25 erime gerçekleştiğini belirterek, "Hükümetin enflasyon öngörüsü tutmamıştır" dedi.

Toplu sözleşmelerin önünde hiçbir yasal engel olmadığını belirten ve 140'a yakın belediyede toplu sözleşme imzaladıklarına dikkat çeken Tombul, "Tek engel hükümetin kafasındadır. Hükümetin bunu engelleyici değil, kolaylaştırıcı bir tutum almasını bekliyoruz" diye konuştu.

Terörle Mücadele Yasası'nı eleştiren Tombul, sıradan demokratik tepki ve eylemlerini bile güvenlik güçlerinin engellediğini savunarak, "Sokağa 'paran kadar çık' anlayışı hakim kılınmaktadır" dedi. Tombul, ayrıca Terörle Mücadele Yasası'nı "Toplumla Mücadele Yasası" olarak isimlendirdi.

Son dönemde çeşitli illerde yaşanan linç girişimlerine, Cumhuriyet Gazetesi'ne ve Danıştay'a yapılan saldırılara da değinen Tombul, demokratik bir Türkiye'de bir arada yaşamı savunmaya yönelik çabaların artırılması gerektiği görüşünü savundu.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'le yaptıkları görüşmeye değinen Tombul, Şahin'in tutumunu eskinin de gerisinde olarak nitelendirdi. Son iki toplu görüşmelerin sonucunda, hükümetin grev ve toplu pazarlık yolunun açılması ve memurlara siyaset yasağının kaldırılması sözlerini hatırlatan Tombul, "ILO sözleşmelerinden kaynaklı grev ve toplu sözleşme hakkımız var" dedi.

KESK'in haftasonu ÖDP'nin yapacağı "Bir Arada Yaşamı Savunalım" mitingine katılmaya dönük bir kararının olup olmadığı yönündeki bir soruya ise Tombul, KESK'in kurumsal bir katılma kararının olmadığını, ancak kendisinin ve kimi yöneticilerin orada olacağını bildirdi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber