'Hakim ve savcılara zam' meclis'te bu hafta kanunlaştırılacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısı bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştırılacak. Buna göre, hakim ve savcıların aylıkları, en yüksek devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarı) mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının brüt tutarı kıstas alınarak belirlenecek.

Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı, en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı düzeyinde maaş alacak. Diğer hakim ve savcılar da Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşının yüzde 41'i ile yüzde 86'sı arasında değişen oranlarda aylık alacak.

Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı'na yüzde 100'ü, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay ve Danıştay Birinci Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı'na yüzde 86'sı, Yargıtay ve Danıştay üyelerine yüzde 83'ü kadar ödeme yapılacak.

Diğer hakim ve savcıların maaşlarının belirleneceği oranlar da şöyle:

"Birinci sınıf hakim ve savcılara yüzde 79'u, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılara yüzde 65'i, birinci derecede bulunan diğer hakim ve savcılara yüzde 55'i, ikinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 53'ü, üçüncü derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 51'i, dördüncü derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 49'u, beşinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 47'si, altıncı derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 45'i, yedinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 43'ü, sekizinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 41'i."

Buna göre, yapılan düzenlemeyle, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkanı'nın maaşı 4 bin 691, Yargıtay ve Danıştay Başsavcısı'nın 4 bin 596, Adalet Müsteşarı'nın 4 bin 121, birinci sınıf hakimin 3 bin 740, birinci sınıfa ayrılmış hakimin maaşı 3 bin 65, en düşük maaş olan hakim adayınınki ise bin 737 YTL olacak.

Ayrıca hakim ve savcılara, ödenmekte olan brüt aylıklarının yüzde 10'u oranında yargı ödeneği verilecek. Bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri 15 günü aşarsa, bu günlere isabet eden yargı ödeneği yüzde 50 eksik ödenecek. Hakim ve savcı adaylarına ise kıstas aylığın yüzde 25'i oranında ek ödeme yapılacak.

Adalet müfettişlerine, brüt aylık tutarlarının yüzde 5'i oranında ek ödeme de verilecek. Ancak adalet müfettişlerine yapılacak aylık, yargı ödeneği ve ek ödemenin toplam net tutarı, Yüksek Mahkeme Daire Başkanı'na yapılacak aylık ve yargı ödeneği toplam net tutarını geçemeyecek.

Hakim ve savcılara, görevlerinde kullanmak üzere zati demirbaş olarak 1 bilgisayar verilecek. Bilgisayarların hakim ve savcılara verilmesi ve devrine ilişkin usul ve esaslar, Sayıştay ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü üzerine Adalet Bakanlığı'nca belirlenecek.

Birinci sınıf Sayıştay meslek mensupları, Sayıştay savcı ve savcı yardımcıları ile askeri hakim ve savcılar da getirilen düzenlemeden yararlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber