Kriptolu dinleme deşifre oldu

Paralel yapının Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı da dahil devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonları nasıl dinlediği deşifre oldu.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Eylül 2014 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kriptolu dinleme deşifre oldu

İLHAN TOPRAK

Paralel yapının Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı da dahil devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonları nasıl dinlediği deşifre oldu. Kriptoloji uzmanlarının yaptığı incelemelerde TÜBİTAK, emniyet ve TİB üçgeninde oluşturulan paralel oluşum bir döngü içinde hareket ediyor. Buna göre, kriptolu telefonların yazılımını yapan TÜBİTAK, IMEI numaralarını emniyete, emniyet de bir soruşturmaya dahil ederek TİB'e bildiriyor. TİB'teki paralel unsurlar bu IMEI numaraların dinlenmesi için açık uç veriyor. Emniyet daha sonra dinlediği kriptolu kayıtları çözülmesi için TÜBİTAK'a gönderiyor. TÜBİTAK kayıtları çözüp yeniden Emniyete bildiriliyor.

BUNUN İÇİN 'PARELEL' DİYORUZ

TBMM'de soruları cevaplayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şu ana kadar 164 kriptolu telefondan 76'sının dinlendiğini tespit ettiklerini açıkladı. Bu rakamın daha da fazla olabileceğini kaydeden Işık, bu kadar kapsamlı bir dinlemenin ancak TÜBİTAK, TİB, emniyet ve yargıda örgütlenilerek yapılabileceğini söyledi. Işık, 'Biz bunun için 'paralel örgüt' diyoruz. Böyle bir örgütlenme olmadan, bu telefonları dinleyemezsiniz' dedi. Yılbaşında hizmete alınacak yeni kriptolu telefonların çalışmalarının büyük bir gizlilik içinde devam ettiğini de kaydeden Işık, 'Yazılımların yapıldığı yere ben bile giremiyorum' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber