Aile Hekimliğine gidenlere kota şoku!

Bağlı oldukları aile hekimliğine giden hastalar, doktorların 'kotamız doldu bakamıyoruz' sözleriyle şok oldu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Eylül 2014 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aile Hekimliğine gidenlere kota şoku!

Devlet hastanelerindeki yoğunluk nedeniyle Aile Sağlığı Merkezlerini tercih edenler, doktorların kota engeline takıldı. Sağlık Bakanlığı'ndan yazı geldiğini ve kota sistemine geçildiğini belirten bazı doktorların muayene etmediklerini iddia eden vatandaşlar 'ilgisizliğin yeni adını kota sistemi koymuşlar diyerek' tepki gösterdiler. Bazı doktorların günlük kotalarının dolduğunu belirtmesi, bazı doktorların da tatilde olan meslektaşlarına bağlı hastaları 'kotamız doluyor doktorunuz dönünce gelin' diyerek tedavi etmedikleri öne sürüldü.

"Sağlık hizmetine ulaşma hakkı ihlal ediliyor"

Doktorların bu tutumu sergilemesi doğrultusunda, vatandaşların sağlık hakkına ulaşımının ihlal edildiğini belirten Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir yaşananların tıp hukukunun etik kurallarına ve hasta haklarına aykırı olduğu ifade ederken şunları aktardı:

"Aile hekimleri, misafir hasta statüsünde gelen vatandaşlar da dahil olmak üzere bütün hastalara kota sistemi ya da başka bir gerekçe göstermeksizin bakmakla yükümlüdür. Hasta sayısına bakılmaksızın devletin doktorlara ödediği maaş sabittir." dedi.

"Tutanak tutun şikayetçi olun"

Söz konusu şikayet yasal mevzuatla karşılaştırıldığında ASM ve Aile hekimlerinin çalışma usul ve esaslarına uygun davranmadıkları ve hastaların haklarını ihlal ettikleri açıkça görülmektedir

Demir, hastaların olay yerinde hemen tutanak tutması gerektiğini belirtirken "Doktorların hastalara haklı bir gerekçe göstermeksizin bakmama gibi bir lüksü olamaz, bu tutumla karşılaşan vatandaşlar sağlık hizmetine ulaşma haklarının ihlali nedeniyle Valilik ve Sağlık Bakanlığı'na yazılı müracaatta bulunsunlar dedi.

"Ben kotamı dolduramam haftaya gel kendi doktorun baksın"

Bağlı oldukları aile hekimi izinli olduğu için aynı ASM içerisinde başka bir doktora tedavi olmak isteyen hasta "Ben kotamı başka doktorun hastasıyla dolduramam haftaya kendi doktoruna gel" diyerek tedavi edilmediğini iddia etti.

İşte o şikayetler:

"Sağlığın kotası mı olur? Bu nasıl sistem?"

"Biraz önce kan testi yaptırmak istediğimi ve ne saatlerde gelmem gerektiğini sorması için annemi kuruma yolladım. Doktorum N**** Hanım bana kota olduğunu, Sağlık Bakanlığı'ndan yazı geldiğini ve benim kan testi yapamayacağımı söyledi.

Sayın Bakanlık size sorarım; böyle bir uygulamanız var mı? Başka kurumu aradım 'böyle bir şey yok biz yapıyoruz' diyor. Bu çifte standardı neye borçluyuz? Bu doktor hanım kafasına göre takılıyor demek ki?

Benim hakkım varsa benim kotamı kullananlar kimler? Bana bugüne kadar bir ilaç yazmayan suratını 2 kere gördüğüm aile hekimim bu bilgiyi neye göre veriyor? Hasta olmak suç mu?"

"Aile Hekimi İzindeyken Tedavi Olamayacak mıyız?"

"Çankaya Hilal Mahallesindeki Barbaros aile sağlığı merkezine gittiğimde aile hekimimizin izinde olduğunu yerine C*** K***'ın baktığını öğrendik. C*** bey kendi hastası olmamamız sebebiyle, bizi dövercesine karşıladı, "Nasılsınız?" gibi insancıl sorularımıza cevap vermeyen doktor, Sen nerede çalışıyorsun? gibi laubali sorularıyla adam seçtiğini gösterdi. Eşimin tahlillerini talep ettikten sonra sıra bana geldiğinde hastalığımı bile sormadan benim kotam doluyor, doktorunuz gelince pazartesi gelin diyerek benim tahlillerimi talep etmeyi reddetti. İşten izin alıp geldiğimi yardımcı olmalarını rica ettik fakat "Devletin imkanı bu kadar, hadi başka kapıya" diyerek bizi kovmaktan beter etti. Şimdi benim anlamadığım sağlıkta kotamı olur, aile hekimimiz izindeyken hizmet alamayacak mıyız?"

sikayetvar.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber