Polis, komünist dosyalarını sehven arşive göndermiş

Haber Giriş : 26 Haziran 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet'in, kendi içinde ilginç bir arşiv tartışması yaşadığı ortaya çıktı. Aralarında ?komünistliğin' de bulunduğu bir dizi suç takibi dosyasını Devlet Arşivleri'ne gönderen Emniyet, daha sonra kararını revize etti.

Komünistlik dosyasının kapanıp açılmasına neden olan tartışma geçtiğimiz yılın sonlarında başladı. Arşivin etkin kullanımı için Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'yle ortak bir çalışma yapan Emniyet, komünistlikle ilgili tüm arşivini kuruma gönderdi. Polisin görev sahasından çıktığı için artık komünistlik hakkındaki bilgi arşivinin de tutulmamasını kararlaştırdı. Yeni uygulamaya Terörle Mücadele'den itiraz gelince Emniyet düzeltme yayınladı; ?komünistliğin' listeye sehven girdiğini, bu suçların takibinin süreceğini, arşivinin de tutulacağını açıkladı.

Alınan bilgilere göre, polisin Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne devrettiği gizli arşivde, ?Yüzellilikler, Komünistlik, Faşistlik, Hitlercilik, Ermenilik, İslam ve Halifecilik ile Güzel Sanatlar? konu başlıklı dosyalar yer aldı. Yüzellilikler'le ilgili 309, Komünistlik başlığında 15, Faşistlik konusunda 7, Hitlercilik başlığında 17, Ermenilik ile ilgili 3, İslam ve Halifecilik konusunda 14, Güzel Sanatlar hakkında da 58 dosya DAGM'ye devredildi. Daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü, Merkez ve Taşra Teşkilatı Arşiv Yönetmeliği'nde ?aidiyet numarası listesi' olarak adlandırılan konu listesinde yeni bir düzenlemeye gitti. Emniyet, DAGM'ye devredilen dosyaların polisin artık görev sahasında bulunmadığı gerekçesiyle 23 Mart tarihinde Emniyet arşivindeki aidiyet yani konu listesinden çıkarılmasına karar verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yayınlanan genelgede, ?Arşivlerimizde bulunan ve 14.10.2005 tarihli bakan onayı ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne devri yapılan ?Yüzellilikler, Komünistlik, Faşistlik, Hitlercilik, Ermenilik, İslam ve Halifecilik ile Güzel Sanatlar? isimli konu başlıklı dosyalar, ilgi (a) yazı ile güncellenmesi talep edildiğinden ?aidiyet numarası listesinden' çıkartılmıştır.? denildi.

Emniyet, 23 Mart 2006 tarihli genelge ile bu konuların görev sahası kapsamında da bulunduğuna karar verdi. Genelge Güvenlik, Asayiş, Dışilişkiler, Trafik ve AKKM daire başkanlıklarının görüşü alınarak yayınlandı. Ancak Komünistlik, İslam ve Halifecilik, Faşistlik ve Ermenilik gibi konuları yakından takip eden Terörle Mücadele ve Harekat Daire Başkanlığı'nın görüşü genelgede yer almadı. Genel Müdürlük, bu sefer 1 Haziran 2006 tarihinde yine ikinci bir genelge yayınladı. Terörle Mücadele'nin görüşü alınarak hazırlanan genelgede Komünistlik konu başlığı yeniden düzenlendi. Genelgede, ?Aidiyet konu listesinde bulunan Komünistlik konu başlığının aidiyet listesinden çıkartılması hususu sehven yazıldığından dikkate alınmamasını, söz konusu değişikliklerin en alt birimlerinize kadar duyurularak gerekli düzeltmenin yapılmasını rica ederim.? ifadeleri yer aldı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber