KPSS-A'da, kurumsal mevzuattaki yaş şartı uygulanmaz

KPSS A grubu ilanlarda yaş şartına dikkat edilmeli

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Eylül 2014 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS-A'da, kurumsal mevzuattaki yaş şartı uygulanmaz

KPSS A grubu kariyer mesleklerde aranan 35 yaş şartı Kanuna rağmen yanlış değerlendiriliyor ve ilanlar hatalı çıkabiliyor.

Kısa bilgi

Müfettiş, uzman, denetmen, kaymakam gibi unvanlar KPSS A grubu (kariyer) meslek olarak bilinmektedirler. Bu mesleklere girmek en az iki aşamalı ve uzun bir süreç olup, ayrıca 35 yaş şartını doldurmamış olmak şartı aranmaktadır.

35 şartında mevzuat değişim süreci

2011 yılına kadar A Grubu alımlarda üst yaş sınırı kurumdan kuruma farklılık (28,29,30,31,32 veya hiç yaş sınırı olmaması gibi) göstermekteydi. 2011 yılında KHK ile yapılan değişiklik sonrasında tüm kurumlar için bu yaş sınırı "sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü 35 yaşını doldurmamış" olmak şartı getirilerek sabitlendi.

Ancak daha sonra Anayasa Mahkemesi, KHK ile Siyasi hak ve ödevler konusunda değişiklik yapılamayacağı gerekçesiyle 2013 Mart'ta bu hükmü iptal ederek, iptal hükmünün 1 yıl sonra yürürlüğe gireceğine karar verdi. Bu süre içinde de 2013 Ağustos ayında çıkarılan torba kanun ile bu hüküm tekrardan 657 sayılı Kanunun Ek maddeleri arasında yer aldı.

Güncel mevzuattaki durum

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 40 maddesine göre "EK MADDE 40- Mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan ve 36 ncı maddenin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde sayılan kadrolara atanmak amacıyla kurumlarca yapılacak olan özel yarışma sınavlarına başvurularda üst yaş sınırı; özel mevzuatında yer alan yaş şartına ilişkin hükümlere bağlı kalınmaksızın giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak şeklinde uygulanır.

Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da birinci fıkra hükmü uygulanır."

Yaş şartındaki gözden kaçan değişiklik

Bu değişiklik öncesinde kurumlar a grubu ilanlarında kendi sınav tarihlerin baz alarak, sınav tarihinde 35 yaşın dolmaması şartını aramaktaydılar. Ancak değişiklik sonrasında bu konuda da uygulama birliği sağlanması amacıyla "sınavın yapıldığı yılın başlangıcı (1 ocak) itibariyle adayların 35 yaşını doldurmamış olması" şartı getirilmiştir. Üstelik bu düzenleme, kurumsal mevzuatında ne olursa olsun uygulanmak durumdadır. Zira, Ek 40. maddede "özel mevzuatında yer alan yaş şartına ilişkin hükümlere bağlı kalınmaksızın" denilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber