TDK: 'Mortgage' yerine 'tut-sat' densin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2006 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ?Tabelalarda yabancı adların kullanılması, toplumumuzdaki bireylerin tamamını rahatsız etmektedir? dedi.

Şahin, Anavatan Partisi Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir'in, Türkçe isimlerin kullanılmasına ilişkin soru önergesini cevaplandırdı. Şahin, Türk Dil Kurumunun (TDK) asli görevlerinden birinin de ?Türkçeyi yabancı diller boyunduruğundan kurtarmak? olduğunu ifade etti.

TDK'nın, ?Mortgage? projesi için 'Tutulu Satış' veya 'Tut-Sat' karşılığını önerdiğini, bu tür karşılık bulma çalışmalarının sürdüğünü belirten Şahin, ?Tabelalarda yabancı adların kullanılması, toplumumuzdaki bireylerin tamamını rahatsız etmektedir? dedi. Şahin, şunları kaydetti:

?TDK, bu durumun önlenebilmesi için halkın bilinçlendirilmesi yönündeki gerekli çalışmalarını, Türkiye'nin her tarafından yürütmektedir. Türkiye'nin bazı yerlerinde belediyelerimizin, işyerlerinde Türkçe adların kullanılmasını teşvik edecek yönde kararlar almıştır. Türkçeye gönül verenlerin de katkılarıyla, Türkiye'nin birçok yerinde yabancı adlar taşıyan işyerleri adlarını değiştirmeye başlamışlardır. Türkçenin güzel kullanımını sağlamak, en büyük görevlerimizden biridir.? Şahin, Başbakanlık tarafından hazırlanan yönetmelikte, resmi yazışmalarda TDK'nın hazırladığı sözlük ve yazım klavuzunun esas alınacağının belirtildiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber