Türkiye'deki asansörler ne durumda?

Vatandaşın can güvenliği kırmızı alarm veriyor!

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 11 Eylül 2014 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'deki asansörler ne durumda?

İlyas ÇOLAK / HT GAZETE

Türkiye'de bu yılın 9 ayında 35 bin 575 asansörü kontrol eden TMMOB Asansör Kontrol Merkezi, bu asansörlerin 24 bin 326'sına 'kullanılmaması gereken asansör' anlamına gelen 'kırmızı etiket' taktı. Türkiye'deki her 3 asansörden 2'sinin kontrol edilmediğini söyleyen merkezin başkanı Berkay Eriş uyarıyor: "Kırmızı etiketli asansörü kullanmayın. Yeşil etiketli asansörler güvenli. Etiket yoksa asansör kontrolden geçmemiştir ve kullanılmamalı"

İSTANBUL'da eski Ali Sami Yen Stadı arazisindeki Torunlar İnşaat'a ait şantiyede yaşanan asansör faciası sonrasında Türkiye genelinde kullanımda olan asansörlerin sağlamlığı yeniden gündeme geldi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi (AKM), asansörlerin kontrolünden sorumlu en büyük kuruluşlardan biri. 2014'ün ilk 9 ayında 35 bin 575 asansörün kontrolü yapıldı. Bunların 24 bin 326'sında, başka bir ifadeyle yüzde 68'inde risk taşıdığını ortaya koyan "kırmızı etiket" olmadığı tespit edildi ve bu asansörlere "kırmızı etiket" takıldı. AKM Müdürü Berkay Eriş, 2012'de yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği ile birlikte tüm belediyelerin A tipi akredite olmuş asansör muayene kuruluşları ile protokol imzalaması ve kendi sınırlarındaki asansörlerin bakımını kontrol ettirmesi zorunluluğu getirildiğini söylüyor.

'3 ASANSÖRDEN 2'Sİ KONTROLSÜZ'

HABERTÜRK'e konuşan Eriş, Türkiye'de 300 bin asansörün kullanımda olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"300 bin asansörün 100 binini A tipi akredite olmuş kuruluşlar kontrol ediyor. 100 bin asansörün 60 binini AKM inceleniyor. Her 3 asansörden 2'si hiç kontrol edilmiyor (yani 200 asansör). 2014'ün ilk 9 ayında 35 bin 575 asansör tarafımızdan kontrol edildi. Bunların 24 bin 326'sı kırmızı etiket taşıyor. AKM'nin kontrol ettiği asansörlerin yüzde 68'i incelemeler sonrasında sağlık ve güvenlik açısından kesinlikle kullanılmaması gereken kırmızı etiket sahibi. Belediyeler bu asansörleri kullanılmaması için mühürlemeli."

'ETİKET YOKSA KULLANMAYIN'

Her asansörde muayene edildiğine dair kırmızı, yeşil veya sarı renkte etiketlerin bulunması gerektiğini ifade eden Berkay Eriş, etiketlere ve renklerine ilişkin şunları kaydetti:

"Kırmızı etiket varsa asansörü kesinlikle kullanmayın. Sarı etiket varsa; o asansörün eksikleri olduğunu belirtir. Yeşil etiket de o asansörün güvenli olduğunu gösterir. Eğer hiçbir etiket yoksa o asansör kontrolden geçmemiş demektir ve kullanılmamalıdır."

ETİKETE RAĞMEN KULLANILIYOR

ÖRNEĞİN Diyarbakır'da belediyeler ve Makina Mühendisleri Odası'nın konut asansörlerinde yaptığı kontroller sonrası, bazılarına "Tespit edilen uygunsuzluklar giderilmeden bu asansörün kullanılması tehlikelidir" yazısı asıldı. Ancak birçok aparmanda uyarı etiketleri söküldü. Hatta "kırmızı etiket"e rağmen vatandaşlar asansörü kullanmaya devam ediyor. Bu asansörleri kullananlar, "Etiketin ne olduğunu bilmiyoruz. Kimse bize bir şey anlatmadı" diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber