Adana Barosu'ndan savcıya 'telekulak' suçlaması

Haber Giriş : 26 Haziran 2006 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Baro Başkanı İsmet Altuğ, barolarına kayıtlı iki avukatın telefonlarının cumhuriyet savcısı tarafından dinlendiğini iddia ederek, savcı hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtti.

Kozan ve İmamoğlu İlçeleri'nde görevli avukatlar Hacı Ali Işık ile Hasan Yüce'nin telefonlarının bir cinayet olayından dolayı Kozan Cumhuriyet Savcısı Mendires Arıca tarafından dinletildiği yönündeki iddialar konusunda, Adana Baro Başkanı İsmet Altuğ açıklama yaptı. Telefonlarının dinlendiğini iddia eden iki avukatın da katıldığı toplantıda Baro Başkanı Altuğ şunları söyledi:

?Cumhuriyet Savcısı'nın bir cinayet olayı şüphelisine hitaben ?Avukatlarınızla aranızda şöyle konuşmalar geçti mi, bu konuşmalarla neyi kastediyorsunuz' diye sorular sormasına, meslektaşlarımızın neye dayanarak telefon konuşmalarının dinlendiğine, kayıt altına alındığına dair itirazları olmuştur. Cumhuriyet Savcısı ise bu itiraz üzerine, meslektaşlarımızın şüpheli müvekkilleri ile arasında geçen telefon konuşmalarını okumuş ve ?Evet müvekkilleriniz şüphelilerin ve sizlerin telefonları dinleniyor' demiştir. Savcı, meslektaşlarımızın telefonlarını dinleyerek, özel hayatın korunması, haberleşilmesine saygı gösterilmesi hakkını ihlal etmiştir.?

Cumhuriyet Savcısı'nın bu uygulama ile avukatların savunma hakkını açıkça kısıtladığını, adil yargılanma hakkını da engellediğini belirten Baro Başkanı Altuğ, ?Aynı Cumhuriyet Savcısı'nın, avukatları, temsil ettikleri şüphelilerin suçları ile özdeşleştirdiği, avukatlara potansiyel suçlu gözüyle baktığı, lüzumsuz insan muamelesi yaptığı, Kozan'da görev yapan meslektaşlarımızın yoğun yakınmalarından anlaşılmaktadır? dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

Savunmanın engellendiği ya da bulunmadığı bir yargılamanın adil olduğundan asla söz edilemeyeceğine dikkat çeken Baro Başkanı Altuğ, avukatların yaptığı görevin en az yargıç ve savcıların görevleri kadar önemli olduğunu belirterek, ?Avukatlık Yasası'nı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ve diğer uluslararası sözleşmelerde belirlenmiş savunma mesleğinin hak ve yetkilerini hiçe sayan, hukukun üstünlüğünü ve hukuk devleti fikrini özümseyememiş, hukuk dışı uygulamalarda bulunan görevlileri Adana Barosu olarak şiddetle kınıyoruz? dedi.

Avukatların şikayeti üzerine Savcı Arıca hakkında avukatların telefonlarını dinletmesiyle ilgili Adalet Bakanlığı'nca soruşturma başlatıldığını da kaydeden Baro Başkanı Altuğ, baro olarak kendilerinin de suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

MİLLİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber