Baydemir ve 9 kişi yolsuzluktan yargılandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2006 21:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve 9 belediye çalışanı hakkında 'görevini kötüye kullanmak' suçlamasıyla, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanısıra belediye çalışanları Usamettin Ay, Ayhan Baran, Mehmet Zeki Kantaci, Zülkif Yıldırım, İrfan Budak, Veysi Ayus, Yasin Akyol, Mahmut Ağaçe ve Celal Çetin'in, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DİSKİ) tarafından açılan ihalede yolsuzluk yapmak suretiyle belediyeyi zarara uğrattıkları suçlaması ile yargılandıkları davanın görülmesine başlandı. Diyarbakır 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, tutuksuz yargılanan Belediye Başkanı Osman Baydemir ve DİSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Celal Çetin, GAP Belediyeler Birliği (GABB) tarafından Kıbrıs'ta düzenlenen bir seminere katıldıkları gerekçesi ile katılmazken, diğer sanıklar ile avukatları Meral Danış Beştaş duruşmada hazır bulundu. Sanıklar hakkında "görevini kötüye kullanmak" suçunu düzenleyen ve TCK'nın 257. maddesi uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenen iddianamenin okunmasının ardından savunma yapan sanıklar, suçlamaları reddederek, ihale kanununda aşırı düşük teklife ihale verilmesinin zorunlu, ihale şartnamesinde belirsizliğin ve alternatif hizmet teklifinin söz konusu olmadığını kaydetti. Sanıkların avukatı Meral Danış Beştaş ise, yaptığı savunmada, davayı 'talihsiz' olarak değerlendirdi. Yapılan savunmaların ardından hakim, diğer sanıklardan Baydemir ve Çetin'in duruşmaya gelerek ifade vermeleri, dosyanın Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilerek söz konusu hususlar ile davaya konu ihalenin usulsüz olup olmadığı ve belediyenin zarara uğratılıp uğratılmadığının tespit edilmesi amacıyla Sayıştay denetçilerinden oluşan kurula havale edilmesi talebiyle duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca görevlendirilen 2 mülkiye başmüfettişinin 2005 yılında yaptığı inceleme sonucu, hakkında soruşturma izni verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ve 9 belediye çalışanı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 2004 yılının Haziran ve Eylül ayları arasında, Baydemir başkanlığında toplanan yönetim kurulu üyeleri Veysi Ayus, Mehmet Ağaçe ve Celal Çetin'in oy birliğiyle, DİSKİ'nin abonelere ait hizmetlerin aksamaması, kurumun tahakkuk ve tahsilatlarının artırılması ile bilgisayar otomasyon sisteminin güncelleştirilmesinin temini amacıyla ihale açılmasına karar verildiği belirtiliyor. İhale şartnamesinin kamu ihale mevzuatına aykırı olarak hazırlandığı kaydedilen iddianamede, ihaleye giren 3 firmadan en uygun şartları sunan firmanın teklifinin ''aşırı düşük'' olarak kabul edilip reddedildiği ve ihalenin bir başka firmaya verilmesine onay verilerek, kurumun 967 bin 356 bin YTL zarara uğramasına sebebiyet verildiği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber