Otomobil fiyatı %15 artıyor: Fiyat indiren de var

Haber Giriş : 27 Haziran 2006 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doların 1.6500 YTL'nin üzerinde kalması otomotiv sektörünü fiyatları revize etmeye zorladı. Bu ayın başında yüzde 5 zam yapan otomotivciler yüzde 15 daha artış yapacak. Otomobile ikinci zam dalgası ay sonunda

 Uluslararası piyasalardaki dalgalanmanın etkileri durulmadı. Doların YTL karşısında yüzde 20'nin üzerinde değer kazanmasıyla otomotiv üretici ve ithalatçılarının maliyeti de arttı. Dövizdeki artışın ardından fiyatlarını revize eden otomobilcilerin, en düşük motor gücü ve donanıma sahip modelleri bile 20 bin YTL'yi geçti. Mayıs ayına kadar tarihlerinin en iyi satışını gerçekleştiren otomotivciler, doların 1.6500 YTL'nin üzerinde kalmasıyla zam yapmaya hazırlanıyor. Haziran başında ortalama yüzde 5 zam yapan otomotiv sektörü, yüzde 15'lik farkı birkaç ay içinde tüketiciye yansıtacak.

Otomotiv sektöründe son 1.5 aydır kârlılık kalmadığını belirten Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı (ODD) Yüksel Mermer, döviz kurunun oturmasını beklediklerini söyledi. Mermer, "YTL'nin değer kaybının durması bekleniyor. Ama bu gidişle döviz düşecek gibi görünmüyor. Sektör iki-üç ayda yüzde 15 zam yapacak" dedi.

Yüzde 15 zammın yüzde 3-4'lük kısmının bu ay sonunda uygulanacağını açıklayan Mermer, "Bu fiyatlar otomobil almayı düşünenler için fırsat" diye konuştu.

Hazirandan itibaren zam geleceği haberleriyle mayısta otomobil satışları hızlanmıştı. Mayısta nisan ayına göre binek otomobil satışlarında yüzde 20.8, hafif ticari araç satışlarında yüzde 24.1, toplamda ise yüzde 22 artış gerçekleşmişti.

Mayısta yüzde 1.05 olan otomobil kredi maliyetinin yüzde 1.65 seviyesine çıktığını belirten Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan ise kendilerinin mayısta yüzde 2-7, bu ay da yüzde 2-4.5 zam yaptıklarını açıkladı.

Ancak bu artışların kur zararını karşılamaktan çok uzak olduğunu ifade eden Ümit Karaarslan, "Mayısta satışlarda yaşanan artış, fiyat artışı olacak kaygılarından kaynaklandı. Haziranda da benzer durum yaşanacak. Firmalar, fiyat artışı yanında iade ve stok eritme kampanyaları yapacaklar" dedi.

Fiyat indiren de var

Bazı otomotiv şirketleri satışlarını hızlandırmak ve ellerindeki stoklarını eritmek için kampanyalar düzenlemeye başladı. Dahiatsu, 1.3 lt Terios, Cuore ve Yeni Sirion modellerinin anahtar teslim fiyatlarında yüzde 16'ya varan indirim yaptığını açıkladı. Daihatsu, indirim kampanyasını haziran ayı sonuna kadar sürdürecek.

'Talep ikinci ele kayacak'

Doğuş Grubu'nun ikinci el araç alım-satımı yapan markası DOD'un genel müdürü Tuğrul Denizaşan ise sıfır kilometre otomobil fiyatlarında oluşacak muhtemel zammın ikinci el otomobil pazarını hareketlendireceğini söyledi. Sıfır araç satın alma koşullarının artık hem fiyat,hem faiz hem de vadeler açısından geçmiş dönemlerdeki kadar cazip olamayacağına dikkat çeken Tuğrul Denizaşan, "Bu durum otomotiv müşterilerinin tercihlerini sıfırdan ikinci el araca kaydırmalarına neden olacak" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber