Bankacılardan Merkez Bankası'na destek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2006 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), döviz piyasalarında oynaklığın azaltılması amacıyla Merkez Bankası tarafından uygulamaya konulan kararların yerinde olduğunu ve kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.

TBB Yönetim Kurulu üyeleri, Akmerkez'deki ofislerinde, piyasalardaki gelişmelere ilişkin değerlendirme yapmak üzere biraraya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından ortak bir yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, sermaye çıkışının yaşandığı ülkelerin piyasalarındaki hareketler ve piyasaların tepkilerinin bu ülkelere ilişkin risk algılanmasının yeniden belirlenmesine neden olduğu, bazı ülkelerden çıkışın diğerlerine göre daha hızlı ve etkilerinin de çok daha şiddetli olduğu vurgulandı. Sürecin gelişmiş ülkelerde enflasyonist beklentiler yeniden iyileşinceye dek sürmesinin ve bu süreçte ekonomik büyümenin yavaşlamasının beklendiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"İç talep yavaşlatılmalı"

''Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında tasarruf açığının GSMH'ye oranı en yüksek ülkeler arasındadır. Yeni dönemde tasarruf açığının dolayısıyla cari işlemler açığının küçültülmesi önem kazanmıştır. Bunun için iç talebin kontrollü olarak yavaşlatılması gerekmektedir.

"Kısa dönemde asıl önemli konu piyasalarda istikrarın sağlanmasıdır. Merkez Bankası'nın rezervleri oldukça güçlüdür. Sermaye çıkışının neden olduğu talep karşılanabilecek düzeydedir.''

"Öncelikle istikrar sağlanmalı"

Açıklamada, Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranlarını artırmasıyla orta dönemde enflasyon beklentisinin yeniden olumluya dönüşmesi için güçlü bir mesaj verildiği kaydedilerek, şu noktalara dikkat çekildi:

Piyasalardaki belirsizliğin azaltılması ve ekonomik birimlerin kararlarının sağlıklı olması için kısa sürede para piyasalarında istikrarın sağlanması öncelikli hedef olmalı.

Döviz piyasalarında oynaklığın azaltılması amacıyla Merkez Bankası tarafından uygulamaya konulan kararlar yerindedir ve kararlılıkla sürdürülmelidir.

Makro büyüklükler değişen koşullar dikkate alınarak yeniden belirlenmelidir.

Enflasyon beklentisi gözden geçirilerek belirlenen hedefe ulaşılması için Merkez Bankası dahil ilgili tüm kurumlar gerekli çabayı göstermelidir.

Alınacak önlemler birbirini tamamlar nitelikte olmalı, önceden tasarlanmalı ve bir anda açıklanmalıdır.

Açıklamalar yeni dönemin özelliklerinin farkında olunduğu mesajını içermeli, alınan önlemler beklentileri karşılamalı ve ikna edici olmalıdır.

Ekonomide kontrollü bir yavaşlama politikası izlenmelidir.

TBB Yönetim Kurulu açıklamasında, piyasalardaki oynaklığın azaltılması için Merkez Bankası'nın aldığı kararların genel olarak olumlu değerlendirildiği ve kararların etkinlikle uygulanmasının beklendiği bildirildi. Açıklamada, para politikası kararlarının orta vadeli istikrarın sağlanması için diğer kararlarla desteklenmesinin beklendiği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber