Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı, önümüzdeki dönemde yapı denetimi konusundaki yetki ve sorumlulukları Merkez'den alıyor.

Haber Giriş : 05 Şubat 2004 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı, önümüzdeki dönemde yapı denetimi konusundaki yetki ve sorumlulukları Merkez'den alıyor.

Kamu Yönetimi Temel Yasası'yla her ilde, mahalli idareler ve bağlı kuruluşlar ile bu idareler tarafından kurulan birlik ve işletmeleri denetleyecek halk denetçisi seçilecek.

Konya'da çöken bina, yapı denetimi ve bina güvenliğini yeniden gündeme getirdi. Meclis komisyonlarından geçen ve Genel Kurul'da görüşülmeyi bekleyen Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı, önümüzdeki dönemde yapı denetimi konusundaki yetki ve sorumlulukları Merkez'den alıyor.

Tasarı yasalaştıktan sonra, çöken binalardan sadece müteahhitler değil, aynı zamanda binaları yapan yerel yönetimler de sorumlu olacak. Yetkililer, tasarının yasalaşmasından sonra tüm sorumluluğun müteahhitlere yüklenerek sorumluluktan kaçma döneminin biteceğini belirtiyorlar.

Yüksek eğitimli olması şart
Tasarı, bir 'ilk'e de imza atarak halk denetçileri kurulmasını öngörüyor. Tasarıya göre her ilde, mahalli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile bu idareler tarafından kurulan birlik ve işletmeleri denetleyecek halk denetçisi seçilmesini öngörüyor.

Binaların sağlam olup olmadığını denetlemekle görevli müşavirlik firmalarını ve bu firmaları denetleyecek mahalli idareleri denetleyecek olan en üst denetim organı olan halk denetçisi de yüksek eğitimli olacak. Tasarı, halk denetçisinin, "hukuk, iktisat, işletme, maliye, kamu yönetimi, çalışma ekonomisi alanlarında en az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun veya bu alanlarda lisansüstü derecesi olan ve en az on yıl mesleki tecrübe sahibi" olmasını zorunlu kılıyor. Halk denetçisi, il özel idareleri tarafından seçilecek. Halk denetçisi, asliye hukuk mahkemesinde görevinin devamı süresince işlerini tam bir dikkat, dürüstlük ve tarafsızlık ile yürüteceğine, kanun hükümlerine aykırı hareket etmeyeceğine dair yemin ederek görevine başlayacak. Halk denetçisi, görevinin devamı süresince, herhangi bir kamu kuruluşunda veya özel kuruluşta ücretli bir işte çalışamayacak.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber