Sağlık Bakanlığı, Konya'da yaşanan facianın ardından önemi tekrar gündeme gelen afetlere acil müdahale konusunda önemli bir çalışma yürütüyor.

Haber Giriş : 05 Şubat 2004 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, Konya'da yaşanan facianın ardından önemi tekrar gündeme gelen afetlere acil müdahale konusunda önemli bir çalışma yürütüyor.

Sağlık Bakanlığı, başta deprem olmak üzere yaşanabilecek olası afetlerde iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun olarak donatılmış gönüllü ekipler aracılığıyla en kısa sürede enkaza yönelik medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması için ?Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi? hazırladı. Bakanlık, bu çerçevede ?Afetlerde Medikal Kurtarma İl Ekipleri? kurmaya başladı. İlk olarak Bursa, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce'de oluşturulan ekiplerin, 2004'ün sonuna kadar 11 ilde, 2005 yılı Mart ayından itibaren de tüm illere yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Afetzede kurtarma konusunda özel eğitim almış bu ekipler, afetlerde enkaz altındaki yaralılara profesyonel müdahalede bulunacak. Afet noktalarından acil tedavi merkezlerine güvenli ve hızlı nakli sağlayacak uygun donanımda nakil araçları temin edecek. Afet sonrası gerekli acil tedavi hizmetlerini sağlayacak sağlık kuruluşlarının olağanüstü durumlara uygun organizasyonları ve lojistiklerini sağlayacak. Afete en yakın noktada ameliyat dahil ileri acil müdahalelerin yapılabileceği mobil acil sağlık üniteleri temin edecek, bunların kullanımı ile ilgili yerel ve bölgesel kapasite oluşturacak.

Yürütülen çalışma ile Türkiye'de özellikle sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan az sayıdaki medikal ekiplerin Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda standart bir yapıya kavuşturulmasını sağlayacak. Yapılacak tüm bu düzenlemelerle afetlerdeki ölüm ve sakatlıkların kabul edilebilir seviyelere çekilmesi hedefleniyor.
Bakanlık, uzun vadede başka ülkelerde meydana gelebilecek afetlerde Türkiye adına kurtarma hizmetlerine katılacak bir Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi oluşturmayı da planlıyor.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber