Ziraat Bankası'nın anapara ödemelerini tamamlayamaması sebebiyle binlerce insan eksik nema alacak, bazı hak sahipleri ise hiç nema alamayacak.

Haber Giriş : 06 Şubat 2004 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası'nın anapara ödemelerini tamamlayamaması sebebiyle binlerce insan eksik nema alacak, bazı hak sahipleri ise hiç nema alamayacak.

Kamuoyunda ?Zorunlu Tasarruf' olarak bilinen Çalışanları Tasarrufa Teşvik Hesabı (ÇTTH)'nın tasfiye sürecinde hak sahiplerine ilk nema ödemesinin bu ay veya mart ayı içerisinde yapılması bekleniyor.

Ancak, hesabın ödeme işlemlerini yürüten Ziraat Bankası'nın anapara ödemelerini tamamlayamaması sebebiyle binlerce insan eksik nema alacak, bazı hak sahipleri ise hiç nema alamayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, anapara ödemelerinde gecikmenin sebebi, nema ödemelerinde şirket beyanlarını esas alan Ziraat Bankası'nın, anapara ödemelerinde şirket beyanlarına şüpheli yaklaşması. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, hesaplardaki tutarsızlık sebebiyle aksayan anapara ödemelerinin nema ödemelerine kadar tamamlanacağını söylemişti. Çağlar ayrıca, hak sahiplerinin mağdur olmayacağını belirtmişti. Ziraat Bankası'na göre hesaptaki anapara ödemesi toplam 1 katrilyon 250 trilyon lira. Ödenmeyen veya eksik ödenen anapara miktarının ise 100 trilyon lira civarında olduğu tahmin ediliyor.

Ziraat Bankası'nın, Zorunlu Tasarruf kayıtlarında şirketlerden yeni evrak istemesi sebebiyle anaparalarını alamayan hak sahiplerinin mağduriyeti gündeme gelecek. Aynı şekilde, anaparalarını eksik alan ve henüz işlemleri tamamlanmamış hak sahipleri de aldıkları anaparaya göre nema alacak. Uzmanlar, hak sahiplerinin mağduriyetlerinin önlenebilmesi için Ziraat Bankası'nın daha önce olduğu gibi şirket beyanlarını esas almasını, hatalı, eksik veya şüpheli beyanların üzerine gitmesi gerektiğini belirtiyor.

Çalışma Bakanlığı'dan edinilen bilgilere göre, zorunlu tasarruf ödemelerinde aksamalar ağırlıklı olarak 1994 yılından sonra başladı. Tasarruf kesintilerinin yapıldığı 1988-1994 yılları arası kayıtlar düzenli tutulurken, bu tarihten sonra şirket ve kurumlar, kesintilerin kimin adına ne kadar yapıldığını gösteren üç aylık icmal bordrolarını (Tasarrufu Teşvik Kesintileri 3 Aylık Şahıs Bildirim Formları) düzenli olarak tutulmadı. Buna göre şirketler, her ay kesintileri hesaba düzenli yatırmış olsalar dahi (Tasarrufu Teşvik Kesintileri Aylık Bildirim Formları), 3'er aylık icmal dökümleri düzenli verilmediği için hak sahiplerinin tespiti güç. Bunun için, eksik veya hiç ana para almayan hak sahiplerinin çalıştıkları kurumdan bu dokümanları alıp Ziraat Bankası'na teslim etmeleri gerekiyor.

Bilindiği üzere, 4853 sayılı Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabının Tasfiyesi ve Bu Hesaptan Yapılacak Ödemelere Dair Kanun 29 Nisan 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, hesaptan hak sahiplerine yapılacak anapara ödemeleri ile emeklilik veya Ölüm Halinde Yapılacak Ödemelere İlişkin Usul ve Esasları belirliyor. Hesabın tasfiye edildiği Nisan 2003 tarihi itibarıyla hesapta ana para ve nema olarak 16,1 katrilyon lira birikti. Aynı dönem itibarıyla hesabın kümülatif nema oranı yüzde 964,35 oldu. İlgili kanuna göre zorunlu tasarruf hesabı için 2004 ve 2005 yılları; Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere 8 nema ödemesi ve 2006 yılının Mart ve Haziran aylarında yapılacak iki nema ödemesi ile hesabın tasfiye süreci tamamlanmış olacak. Hesaptaki paralar tasfiye sürecinin tamamlanmasına kadar, her ay tüketici fiyatları endeksindeki (TÜFE) değişim oranına ilave yıllık yüzde 5 faiz ile değerlendiriliyor. İlgili bakan, hesapla ilgili nema ödeme tarihlerini bir ay ileri veya geri alabiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber