Başbakanlık'ın araştırmasına göre, Türkiye'de bir doktora 421 hasta düşüyor.

Haber Giriş : 06 Şubat 2004 07:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık'ın araştırmasına göre,  Türkiye'de bir doktora 421 hasta düşüyor.

Halk'a ve Olaylara Tercüman Gazetesi'nin haberine göre, AB kapılarını zorlayan ülkemizde sağlık konusundaki sıkıntılar had safhaya ulaştı. Yapılan araştırmada parasızlıktan ameliyat olamayan birçok vatandaşın hayatını kaybettiği ortaya çıktı

Sağlık hizmetlerinin yetersizliği Türkiye'deki en önemli sorunlardan birini oluşturuyor. Tedavi faturasını ödeyemeyen bir çok kişi hastanelerde rehin kalırken, parasızlıktan ameliyat olamayan bir çok kişi de hayatını kaybediyor.

Başbakanlık tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de bir doktora 421 hasta düşüyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ise bir doktor 92 kişiye bakıyor. Bunun yanı sıra Türkiye'de hasta yataklarının da düşük kapasite ile kullanıldığı ortaya çıktı.

Yatak kapasite kullanım oranı Almanya'da yüzde 86.5, Hollanda'da yüzde 88.5, Japonya'da yüzde 83.5, İsveç'te yüzde 84.2 olarak tespit edilirken, Türkiye'de bu oranın yüzde 58 civarında olduğu belirtildi.

Hakkari'de durum farklı

Hastane yataklarının yüzde 37'sinin üç büyük ilde bulunduğu belirtilirken, İstanbul'da bin 5 kişiye bir uzman doktor, bin 439 kişiye bir pratisyen doktor, 989 kişiye de bir hemşire düştüğü kaydedildi. Doğu ve Güneydoğu'da yer alan illerde ise hasta başına düşen doktor sayısı yaşanan sorunu bütün çıplaklığıyla gözler önüne serdi.

Hakkari'de bir doktor 13 bin 850, bir pratisyen doktor 6 bin 676, bir hemşire de 2 bin 760 kişiye bakıyor. Araştırmada, tıbbi teçhizatın yüzde 95'inin ithalat yolu ile karşılandığı, bu nedenle de tıbbi teknoloji alanındaki yatırımların dışa bağımlılığı artırdığı belirtildi.

Cihazların bilinçsizce alındığı, tıbbi cihazların tam kapasite ile kullanılamamasının da kaynak israfına yol açtığı ifade edildi. Sağlık hizmetlerinin rasyonel kullanılmadığı belirlenirken, pratisyen hekimlerin yapabileceği bir çok hizmetin de uzman hekimlerce daha pahalı bir şekilde sunulduğu vurgulandı.

internethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber