Türkiye turizmde kısa zamanda zoru başardı

Türkiye, 1982'de turizm alanında başlattığı yatırım hamlelerini 2000'li yıllarda artırarak dünya turizminde söz sahibi ülkeler arasına girmeyi başardı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2014 11:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Türkiye turizmde kısa zamanda zoru başardı

Şenay Ünal

Türkiye, 1982'de turizm alanında başlattığı yatırım hamlelerini 2000'li yıllarda arttırarak dünya turizminde söz sahibi ülkeler arasına girmeyi başardı.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, 2000'de gelen turist sayısı bakımından dünyada 20. sırada yer alan Türkiye,14 yılda 6. sıraya kadar ilerledi.

Turizm endustrisinin basladıgı doksanlı yıllarda Türkiye'ye turistik amaclı gelen ziyaretcilerin sayısı 4,4 milyon iken 2000'li yıllarda bu rakam 10 milyonu gecti. 2010'a gelindiğinde ise Türkiye, artık dunya pazarında onemli bir yer elde etmis ve 30 milyon turisti aşmış oldu.

Türkiye son gelinen noktada ise turistlerin destinasyon olarak tercih ettikleri ulkeler kategorisinde dunya sıralamasında 6. sıraya yerlesti.

3. havalimanı bölgede üstünlük sağlayacak

Denizi, güneşi, kumu, tarihi ve doğal zenginlikleriyle ünlü Türkiye'nin yatırımlarıyla ve alternatif turizm kaynaklarını değerlendirmesiyle 2020'de ziyaretci sayısıyla ilk 5 ulke arasında yer alması planlanıyor.

Turkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 2023 hedeflerinde 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm geliri hedefiyle ilerleyen ve Avrupa, Asya ile Afrika gibi uc kıtanın tam ortasında kalan bir konuma sahip Turkiye, 5 saatlik ucus mesafesiyle bu uc kıtaya da hakim durumda.

Bu avantajın fırsata çevrilmesi ve gelecek yıllarda 3. havalimanıyla diger yatırımların sonuclanması Türkiye'yi rakiplerine gore daha avantajlı bir konuma yukseltecek.

Antalya pastanın yüzde 75'ine sahip

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye 8 aylık dönemi yüzde 7 artışla tamamladı. Bu dönemde en çok Ruslar gelirken, Antalya da yabancı ziyaretçilerin en fazla tercih ettiği tatil bölgesi oldu.

Turkiye'deki turizm pastasının yüzde 75'lik dilimine sahip olan Antalya, Istanbul ve Mugla gecen yıla oranla 8 ayda önemli artışlar kaydetti. Bu yıl yüzde 13 dolayında büyüyerek 3 milyon 506 kişiye ulaşan Rusya, ilk sırada yerini alırken, onu yüzde 3,1 gelişme ile 3 milyon 339 bine ulaşan Almanya takip etti. Üçüncü sırada yüzde 4,4 büyüyen İngiltere yer aldı. Bu ülkeden gelenlerin sayısı 1 milyon 742 binden 1 milyon 819 bine yükseldi.

Avrupalı turist azalırken Ortadoğu'dan gelen sayısı arttı

Öte yandan son yıllardaki Ortadogu'daki gelismeler turizm endustrisini de etkiledi. Arap Baharı sonrası Ortadogu ve Arap ulkelerinden gelen turistlerin sayısında surekli artıs gozlendi. Bu yılın yarısında, Korfez ve Arap ulkelerinden gelen ziyaretcilerin oranı 2013'e gore yüzde 20'nin uzerinde arttı.

Geçen yılla karsılastırıldıgında bu yılın ilk yarısında Almanya, Italya, Fransa, Avusturya, Isvicre gibi Avrupa ulkelerinden gelenlerin oranında az da olsa düşüş yaşandı. Ayrıca Japonya ve Mısır'dan gelen ziyaretci sayısında da yüzde 20'lik bir azalma oldu.

Buna karsın yine aynı yıllar kıyaslandığında Iran'dan gelen turistte ise yüzde 52'lik artıs gerceklesti. Guney Kore yüzde 33'luk, Israil yüzde 40, Cin yüzde 38, Libya ve Irak yüzde 22, Suriye yüzde 58, Cezayir yüzde 29, Suudi Arabistan yüzde 22 buyume gosterdi. Boylece Avrupa pazarında gorulen azalmanın etkisi Ortadogu ve Arap pazarının gelismesi ile kapandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber