Dolar, iki haftanın en düşük seviyesini gördü

Dolar/TL, dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarında küresel ekonomideki yavaşlama ve güçlenen doların ABD ekonomisinde potansiyel risk oluşturduğunun belirtilmesinin ardından 2,26'nın altına geriledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2014 11:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dolar, iki haftanın en düşük seviyesini gördü

ABD'de geçen hafta cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üstünde gelmesi ve işsizlik oranının 2008 krizi öncesine gerilemesinin ardından 2,30'u aşan dolar/TL, dün akşam açıklanan Fed toplantı tutanaklarında "güvercin" tondaki açıklamaların etkisiyle iki haftanın en düşük seviyesi olan 2,2581'i gördü.

Tutanaklarda, küresel ekonomideki yavaşlama ve güçlenen doların ABD ekonomisine potansiyel risk oluşturduğu belirtilirken aynı zamanda güçlenen doların ABD ihracatına engel teşkil edebileceği de dile getirildi. Bu açıklamaların ardından dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybederken dolar/TL de 2,26'nın altına geriledi.

Analistler, dolar/TL'de ABD tarım dışı istihdamın güçlü etkisinin Fed tutanaklarıyla geri alındığını, ancak jeopolitik risk priminin de kuru 2,26 seviyesinin üzerinde tuttuğunu dile getiriyor.

Dolar/TL'de jeopolitik gelişmelerin seyrine bağlı olarak 2,26 seviyesinin akıbetinin şekilleneceğini dile getiren analistler, olumlu gelişmelerin kuru 2,24 seviyesine doğru taşıyabileceğini kaydediyor.

Kur oynaklığını gözeterek dün döviz depo piyasasında faiz indirimine giden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) fiyat istikrarı açısından elinin kuvvetlendiğini aktaran analistler, kurdaki yükseliş eğiliminin tersine dönmesinin, kur geçişkenliği üzerinden enflasyonist baskıları da sınırlayacağını ifade ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber