Maliye, vergi kaçıran ev sahibini takibe aldı

Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Defterdarlığı, yıllık 2 bin YTL ve üzeri kira geliri elde eden, ancak vergisini vermeyenleri sokak sokak takip edip para cezası veriyor. Son 2 yılda bu yolla toplam 17 milyon 637 bin YTL ceza kesildi.

Yıllık kira gelirini düşük gösteren ya da hiç beyanda bulunmayan ev sahiplerini Maliye sıkı takibe aldı. İstanbul Defterdarlığı, vergi kaçıran ev sahiplerine karşı geliştirdiği dedektifvari yöntemlerle, vergi kaçakçılığını engellemeye çalışıyor. Vergi dairelerinde çalışan yoklama memurları, yıllık kira geliri 2 bin YTL ve üzeri olan ancak buna rağmen beyanda bulunmayan konut sahiplerini, mahalle mahalle, sokak sokak gezip belirleyerek, para cezasına çarptırıyor. Fiili takiplerin yanı sıra, İGDAŞ, İSKİ, İlçe belediyelerin kayıtlarından, hatta vergi beyannamesi doldururken kiracıların işyerlerine verdikleri kira kontratları üzerinden elde ettikleri bilgilerle, kaç dairelerinin olduğunu, kaçını beyan edip etmediğini belirliyorlar.

CEZA VERGİNİN 5 KATI

2004'te İstanbul'un Etiler, Ataköy, Ataşehir, Kadıköy gibi lüks semtlerinde başlatılan denetimler, Ümraniye, Kağıthane, Esenler, Bayrampaşa gibi semtlerde de yoğunlaştırıldı. Yapılan denetimlerde, bu yıl 182 bin konut sahibinden beyanname alındı, 27 bin mükellefe ceza yazıldı. 2004 ile 2006 yılı arasında bu kapsamda yapılan çalışmalarda 17 milyon 637 bin YTL ceza kesildi. Kira geliri elde edildiği halde beyanname verilmez ya da eksik beyan edilirse ödenecek ceza miktarı 5'e katlanabiliyor. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, "1999 yılında 100 bin beyanname almışız. Bu yılki rakama bakarsak, 5 yılda beyanname sayısını ikiye katlamış oluyoruz. Bize gerek kalmadan elde edilen kira gelirlerini eksiksiz şekilde beyan etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bu yöntemler caydırıcı oldu ve alınan beyanname sayısını arttı" dedi.

BİLGİSAYARLI DENETİM

Şu aralar, kira gelirleri düşük bölgelerde denetimler yapıldığını söyleyen Ulusoy, "Yoklama memurları tek tek dolaşıp, oturan kim, ev sahibi kim belirliyor. İstanbul'un her yerini denetliyoruz ancak önce daha çok kira getiren, paranın döndüğü yerleri ele aldık. Artık çemberi daraltıyoruz. Bilgisayar teknolojisiyle, diğer kurum ve kuruluşları kullanarak vergi kaçağını engellemek için çabalıyoruz" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber