2 bin muhalife Türkiye'de eğitim

Türkiye ile ABD, Suriye'deki ılımlı muhalefete askeri eğitim ve ekipman desteği verilmesi konusunda mutabakata vardı. İlk aşamada MİT tarafından seçilen 2 bin muhalif Türkiye'de eğitilecek. Techizat ve donanımı ise ABD verecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Ekim 2014 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2 bin muhalife Türkiye'de eğitim

Türkiye ile ABD arasındaki IŞİD'e karşı mücadelede atılacak ortak adımlar konusundaki görüşme trafiğinden ilk mutabakat çıktı. Ankara ile Washington, Türkiye'nin daha önce talep ettiği Suriye'deki muhaliflerin eğitilmesi ve ekipman desteği verilmesi konusunda anlaştı.

SEÇİMİ MİT YAPACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre ilk aşamada, 2 bin Suriyeli muhalif eğitilecek. Muhaliflerin eğitimi Türkiye'de güvenli bir üste yapılacak ve askeri teçhizat ve donanımını ABD karşılayacak. Eğitilecek muhalifleri ise Milli İstihbarat Teşkilatı belirleyecek. Eğitimi ABD'li ve Türk uzmanlar verilecek. Muhaliflerin eğitim programı, önümüzdeki hafta netleşecek.

İLK AÇIKLAMA ABD'DEN

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf da günlük basın toplantısında mutabakata ilişkin bilgiler verdi. Barack Obama'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için atadığı özel temsilci emekli General John Allen ile yardımcısı Brett McGurk'ün Ankara'daki temaslarda bulunduğunu hatırlatan Harf şunları kaydetti:

5 KONU GÖRÜŞÜLDÜ

'Görüşmelerde askeri işbirlik, teröristlerinin finansmanının durdurulması, yabancı savaşçı akışıyla mücadele, insani yardımlar ve IŞİD'in aşırılık ideolojisinin meşruiyetinin kaldırılması' olmak üzere beş konu görüşüldü. Türkiye'nin katkıda bulunabileceği alanları konuştuk. İki gün süren toplantıların sonucu olarak, Türkiye Suriyeli ılımlı muhaliflere eğitim ve ekipman desteği vermeyi kabul etti.'

BEŞŞAR ESED'İN MEŞRUİYETİ BİTTİ

Harf, bir soru üzerine, Ankara'daki görüşmelerde, iki tarafın, Beşşar Esed'in meşruiyetini kaybettiği noktasında mutabık kaldıklarını söyledi.Tampon bölge veya uçuşa yasak bölgeyi şu anda bir seçenek olarak görmediklerini belirten Harf, İncirlik Hava Üssü'nün kullanılması gibi konularda da görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

ABD Suriyeli muhaliflere daha önce de Ürdün'le yaptığı işbirliği ile silahlı eğitim verip teçhizat sağlamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber