Yargıda Birlik kazandı, Hükümet kazanmadı

Hakim ve savcıların HSYK üyeliği için yaptığı seçimler yanlış yorumlara neden oluyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Ekim 2014 00:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yargıda Birlik kazandı, Hükümet kazanmadı

Adli ve idari hakim ve savcıların HSYK üyeliği için yaptığı seçimler, yanlış yorumlara neden olmaktadır. Yargıda Birlik Platformunun kazanması, hükümetin kazandığı gibi bir anlamda algılanmaktadır.

Bu bağlamda, seçimlerin tek tarafsızı, Demokrat Yargı Derneğinin tespitlerini aktarıyoruz.

- HSYK seçimlerinin en kısa özeti: "YBP KAZANDI, CEMAAT KAYBETTİ, HÜKÜMETİN DURUMU BELİRSİZ"DİR...

- Daha önce Danıştay ve İdari Yargının cemaatin kaleleri olduğunu ve 5 üyeliğin tamamını alacağını söylemiştik. Ama toplam 3 üyelik aldı.

- 3/ Bugünkü seçimde ise Cemaat idari yargıdan 2 asıl üyelik aldı. Adli yargıdan ise asıl üyelik alamadı.

- 4/ YBP ise idari yargıdan 1 üyelik, adli yargıdan 7 asıl üyeliğin tamamını aldı. Fakat bu AKP'nin kazandığı anlamına gelmiyor.

- 5/ YBP'nin adli yargıdan kazanan üyelerinden 3'ü ülkücü, 1'i sosyal demokrat, 1'i Alevi, 2'si AKP'nin adayıdır.

- 6/ Yani daha önce yapmış olduğumuz; "YBP'nin hükümet dışı 6 adayının asıl üyeliğe seçileceği" öngörümüz 1 hatayla gerçekleşmiş oldu.

- 7/ Bu durumda AKP adli yargıda hedeflediği 5 asıl üyeliği kazanamamış oluyor. Ama Cemaatin kalesi idari yargıdan sürpriz bir üyelik kaptı.

- 8/ YBP'den asıl üyeliğe seçilen AKP dışı 5 üye Cemaat karşıtlığında AKP ile işbirliği içinde ama, siyasi denge belirleyici olacaktır.

...

- 13/ Cemaat'e gelince... Hemen belirtelim ki, yargıdaki Cemaat varlığı tahmin edilenden daha da ürkütücü imiş.

- 14/ Biz Cemaatin üye sayısının 3000'li rakamların altında olabileceğini düşünmüştük. Ancak sonuçlar gösterdi ki Cemaatin üye sayısı 4500.

- 15/ Bu sayı yargının %40'ının Cemaatçi olduğunu gösterir. Ki Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun bu durum bir olağanüstü hale işaret eder.

- 16/ Tüm partiler acilen toplanmalı ve bu soruna çözüm bulmalıdır. Zira bu durum ülkenin yargısının "işgal edildiği" anlamına gelir...

- 17/ Cemaatin stratejisi ile ilgili tahminimiz de "önce kazanmak, olmayacaksa kaybedeni belirlemek" olacağı idi.

- 18/ Cemaat 4500 elemanına güvenerek doğrudan kazanmaya oynadı. Bu durum seçimin Cemaat açısından ölümcül olduğunu gösteriyor.

- 19/ Cemaat YARSAV'daki 2 kripto elemanından birini kazanmak için kullanırken, diğerini YBP'ye gidecek S. Demok. oyları tutmak için kullandı.

- 20/ Cemaatin stratejisi son derece tehlikeli ve kendisi açısından hatalıydı. Zira kazansa bile Hükümetin bu duruma müdahalesi kaçınılmazdı.

- 21/ Cemaat böyle yaparak hem kendisi kaybetti, hem de @YARSAVBSK ve @yargiclar_sen -sen açısından yaşamsal bir iç kriz doğmasına neden oldu.

- 22/ Ezcümle, bu seçimin kazananı YBP'dir. Şöyle ki: Son 4 yıldır hakim-savcı bile yapılmayan Alevi kesim 1 HSYK üyesi kazanmış oldu.

- 23/ Son yıllarda yargıdan tamamen dışlanan CHP HSYK'da 1 üyelik daha, MHP ise 3 üyelik kazandı. AKP ise Cemaat tehlikesini bertaraf etti.

- 24/ Ancak uzun vadede AKP'nin kazanıp kazanmadığını siyasal gündem belirleyecek...

- 25/ Cemaat ise kaybetti ve AKP'yi zora sokacak bir milliyetçi kriz çıkana kadar merkezi konumunu kaybetmemeyi başaramazsa işi çok zor...

- 26 Bir diğer kaybeden ise @YARSAVBSK ve @yargiclar_sen'dir. Cemaatle yaptıkları işbirliğinin işlevsiz ve sorunlu olduğu söylendiğinde şiddetle itiraz ettiler. Oysa Sosyal Demokrat/Alevi taban YBP'ye verdiği sözü tuttuğu halde, Cemaat bu kesimin üzerinden atlayıp geçti.

- 28/Böylece YARSAV Cemaatin oyununa gelirken hem büyük bir itibar kaybı yaşadı, hem de geleceğe yönelik ciddi bir iç krizle başbaşa kaldılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber