Memur, fedarasyonlarda görevlendirilebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Ekim 2014 09:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur, fedarasyonlarda görevlendirilebilir mi?

Sayıştay'ın, Spor Genel Müdürlüğüne yönelik 2013 yılı raporundan alınmıştır

SGM kadrosunda bulunan ve maaşları ödenen bazı personel mevzuata aykırı olarak bağımsız federasyonlarda fiilen görev yapmaktadır.

Genel Müdürlükte çalışan memurların; hizmet şartları, nitelikleri, ödev, hak, yükümlülük ve sorumlulukları, aylıkları ve ödenekleri ile diğer özlük işleri 657 sayılı Kanunu hükümlerine göre belirlenmektedir.

657 sayılı Kanunun Kapsamını belirleyen 1 inci maddesinde;
"Bu Kanun, Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan memurlar hakkında uygulanır." Denilmektedir.
Aynı Kanunun "Kurumlar Arası Geçici Süreli Görevlendirme" başlıklı maddesinde (Ek Madde 8) geçici görevlendirmelerin kamu kurum ve kuruluşları arasında olabileceği hüküm altına alınmıştır.
Mezkür Kanunda, kural kişinin kadrosuna uygun olarak kendisine verilen asıl görevi ifa etmesidir. Ancak yine aynı Kanun bazı durumlarda memurun ek görev yapmasına da imkan tanımıştır. Kanunun 86 ncı maddesinde düzenlenen vekalet görevi, 87-88 inci maddelerinde yer alan ikinci görev, 89 uncu maddesindeki ders görevi ve Ek 8 inci maddesinde düzenlenen geçici görev ek görev mahiyetindeki görevlerdendir. Belirtilen düzenlemelere bakıldığında ek görevlerin kişinin kendi kurumunda veya bir başka kamu kurumunda çalışmasına imkan veren hükümler olduğu görülmektedir.

Aynı şekilde kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadroların ihdası, iptali ve kullanılmasına dair esas ve usullerini düzenleyen 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamını düzenleyen 2 inci maddesinde;
" Bu Kanun Hükmünde Kararname,
a) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler ve (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan, fonlar ve kefalet sandıkları;
b) (Mülga bend :07/12/2004 - 5272 S.K./87.mad)
c) Özel kanunla kurulan kuruluş ve teşekküller ve hizmetlerini genel bütçenin transfer tertiplerinden aldıkları ödeneklerle yürüten kamu kurum ve kuruluşları; hakkında uygulanır."

denilmektedir.

3289 sayılı "Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun"un Ek 9 uncu maddesinde federasyonların yapısı, Genel Müdürlüğün federasyonlar üzerindeki denetim ve gözetim yetkilerine ilişkin hususları düzenlemiştir. Bu mevzuat hükümlerinde Genel Müdürlük personelinin federasyonlarda görevlendirmesine müsaade eden herhangi bir ifade bulunmamaktadır.

Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre Bağımsız Spor Federasyonları Genel Müdürlüğün gözetimi ve denetimi altında olmakla birlikte kamu kurumu değildir. 657 sayılı Kanuna tabi personellerin geçici süreli görevlendirilebilmeleri ancak bu kanun kapsamındaki diğer kamu kurum ve kuruluşları arasında olabileceği anlaşılmaktadır.

SGM kadrosunda yer alan 657 sayılı Kanuna tabi personelin, kamu kurumu olmayan bağımsız federasyonlarda görevlendirilmesine ilişkin herhangi bir yasal dayanak söz konusu değildir. Kanunun öngördüğü kurumlar dışında SGM personelinin görevlendirilmesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

Kamu idaresi cevabında: Spor Genel Müdürlüğünce gönderilen cevapta özetle; "Konu ile ilgili işlemlerin Anayasa Mahkemesinin özerk federasyonların genel idare içerisinde yer alan Spor Genel Müdürlüğüne verilen bazı görevlerin daha verimli şekilde yürütülmesi amacıyla kamu hukuku alanında faaliyet göstermek üzere hizmet yönünden yerinden yönetim ilkesine göre kurulmuş, tıpkı kamu kurumu niteliğindeki meslek kurumlarına benzeyen kamu tüzel kişileri olduklarını ifade ettiği 19/03/2010 tarihli ve 27526 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 02/07/2009 tarihli ve 2006/118 E.ve 2009/107 K sayılı kararı ile 3289 sayılı kanunun Ek-9, Ek-9/A ve 12. maddelerine ve Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinin 12. fıkrasına göre yapıldığı" ifade edilmiştir.

Sonuç olarak: 3289 sayılı "Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun"un Ek 9 uncu maddesinde federasyonların yapısı, Genel Müdürlüğün federasyonlar üzerindeki denetim ve gözetim yetkilerine ilişkin hususları düzenlemiştir. Bu mevzuat hükümlerinde Genel Müdürlük personelinin federasyonlarda görevlendirmesine müsaade eden herhangi bir ifade bulunmamaktadır.

Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre Bağımsız Spor Federasyonları Genel Müdürlüğün gözetimi ve denetimi altında olmakla birlikte kamu kurumu değildir. 657 sayılı Kanuna tabi personellerin geçici süreli görevlendirilebilmeleri ancak bu kanun kapsamındaki diğer kamu kurum ve kuruluşları arasında olabileceği anlaşılmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber