İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Göz kapağı sorunları çaresiz değil

Göz kapaklarının ameliyatı olarak bilinen 'oküloplastik cerrahi'nin, doğrudan gözü etkileyebilen göz kapağıyla ilgili bozuklukların tedavisinde başarılı sonuçlar verdiği bildirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2014 13:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Göz kapağı sorunları çaresiz değil

Dünyagöz Samsun'dan Opr. Dr. Sezer Özkan yaptığı açıklamada, "Özellikle göz kapağında görülen kapanma ve içe-dışa dönme gibi sorunlarda devreye giren oküloplastik cerrahi, göz sağlığını korumak için büyük önem taşıdığı gibi estetik görünüme de katkıda bulunuyor. Göz kapaklarının açılıp kapanması, gözü zararlı dış etkenlere karşı koruyucu özellik gösteriyor. Doğuştan ya da yaşa bağlı olarak göz kapaklarında gelişen içe ya da dışa dönme, üst göz kapağı düşüklüğü, kirpik bozuklukları gibi sorunlar nedeniyle gözün fonksiyonunu tehlikeye girebildiğinden oküloplastik cerrahiyle tedavi edilmesi gerekiyor" dedi.

Üst göz kapağı düşüklüğünün görme alanını olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Sezer Özkan, "Kapak düşüklükleri doğuştan olabilir ya da ileri yaşlarda oluşabilir. Görmeyi ve görme alanını etkilediği için düzeltilmesi gerekir. Göz kapağını kaldıran kas tamir edilir ya da kapak askı yöntemi ile kaldırılır.

Çocuklarda göz tembelliğine neden olan kapak düşüklükleri, yani ptozisin düzeltilmesi çok önemlidir. Doğuştan ya da yaşa bağlı olarak göz kapaklarında gelişen içe ya da dışa dönme, kirpik bozuklukları, göz kapağı tümörleri gibi hastalıkların tedavileri oküloplasti cerrahisiyle yapılır. Göz altı torbaları ve üst göz kapağındaki hatta kaştaki sarkma gibi sorunlar ise göz kapağı ve kaş estetiği ile rahatlıkla çözümlenebilir. Üst göz kapağına yapılacak müdahale bu tip sorunu olan hastaların daha iyi görmeye kavuşmasını sağlar. Kişiler göz kapaklarının üzerindeki ağırlık hissinden kurtulurlar. Görme alanında ve görmede artış sağlanabilir. Burada önemli olan konu hem fonksiyonel hem de estetik görünümünü hastaya kazandırabilmektir" diye konuştu.

LOKAL ANESTEZİYLE 15-20 DAKİKADA SONUÇ ALINIYOR

Göz kapağı ameliyatlarının sıklıkla lokal anesteziyle gerçekleştirildiğini belirten Opr. Dr. Dr. Sezer Özkan, ameliyat süresinin göze yapılacak işlemin boyutuna göre değişebileceğini söyleyerek şunları ifade etti: "Kapak başına ortalama ameliyat süresi 15- 20 dakika civarındadır. İşlem sonrası göz kapatılmaz. Hastalar genellikle aynı gün taburcu olurlar. Ertesi gün normal aktivitelerinin büyük bir kısmını rahatlıkla yerine getirebilirler. Bir hafta on gün sonra dikişlerin alınmasıyla tamamen normal hayatlarına dönerler. Kapak ameliyatlarında en önemli konu, estetik amaçlı planlanan cerrahilerde dahi, kapak fonksiyonelliğinin korunmasıdır. Bu bakımdan, gözün yapısına ve göz kapağının fonksiyonelliğine hakim göz hastalıkları uzmanı oküloplastik cerrahlar tarafından uygulanması oldukça önemlidir."

KİMLERE GÖZ KAPAĞI AMELİYATI YAPILIR?

Opr. Dr. Sezer Özkan, oküloplastik cerrahinin ilgi alanına giren başlıca sorunları şöyle sıraladı: "Üst göz kapağında yaşa bağlı sarkmalar, alt göz kapağındaki torbalar, göz kapağı düşüklüğü göz kapaklarının içe veya dışa dönmesi, göz kapağının istemsiz kasılması, göz çevresindeki kırışıklıklar gözyaşı kanal tıkanıklıkları, tiroide bağlı göz sorunları, göz tümörleri, göz beyazında et, göz protezleri, yüz felci ve göz hastalığı, arpacık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber