İlkelere uymayan bankalar teşhir edilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 17:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankalar Birliği, "Bankacılık Etik İlkeleri" hazırladı. BDDK tarafından da kabul gören etik ilkelere uymayan bankalar, Bankalar Birliği tarafından teşhir edilecek.

Bankalar Birliği, "Bankacılık Etik İlkeleri" hazırladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) etik ilkeler için olur alan Bankalar Birliği, belirlediği etik ilkelere uymayan bankalar ve banka çalışanlarını internet sitesinden kamuoyuna açıklayacak.

Buna göre; bankalar, faaliyetlerini yerine getirirken müşterileri, hissedarları, grup şirketleri ve diğer banka, kurum ve kuruluşlar ile olan ilişkilerinde dürüstlük ilkesine bağlı kalacaklar. Gerek çalışanları, gerekse müşterileri arasında ayrım gözetmeyecek, önyargılı davranışlardan kaçınacaklar.

ULUS, DİN AYRIMI YAPILMAYACAK

Bankalar müşterilerine hizmet sunarken ulus, din, finansal ve toplumsal statü, cinsiyet gibi farklılıklar gözetmeyecekler.

Müşterilerini, kendilerine sunulan ürün ve hizmetlere ilişkin hak ve yükümlülükler, yarar ve riskler gibi konularda açık, anlaşılır ve net biçimde bilgilendirecekler.

Tüm faaliyetlerde karlılık yanında, toplumsal yararın gözetilmesi ve çevreye saygı ilkeleri ışığında sosyal ve kültürel etkinliklere destek sağlamaya özen gösterecekler.

Uluslararası normlar ve ulusal mevzuat hükümleri çerçevesinde, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması, yolsuzluk ve benzeri suçlarla mücadeleyi önemli bir ilke olarak benimseyecekler. Bu konuda gerek kendi aralarında, gerekse konuyla ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla ve yetkili mercilerle işbirliği yapacaklar. İçerden öğrenilen bilgilerin kullanımının önlenmesi için gerekli her türlü tedbiri alacaklar.

Haksız rekabetten kaçınacaklar. İlan ve reklamlarda diğer bankaları kötüleyen ifadelere yer verilmeyecek. Ahlaka uygun, dürüst, gerçekçi reklak ve ilanlar hazırlanacak.

MÜŞTERİ BİLGİLERİ GİZLİ TUTULACAK

Bankalar; bilgi ve belge istemeye kanunen açıkça yetkili kişi ve merciler dışında, müşterilere ilişkin her türlü bilgi ve belgeleri gizli tutmak ve özenle saklamak zorunda olacaklar.

"Güvenlik" kavramının; bankacılık sektöründe bsankaya ait hizmet ortamlarının her türlü olumsuzluğa karşı korunmasına ilişkin önlemlerin yanı sıra, müşterilere sunulan hizmetlere teknik olarak zarar doğurabilecek her türlü ihlalin engellenmesini de içerdiğini kabul edecekler.

Bankacılık Kanunu başta olmak üzere mevzuatta belirtilen şartları taşımayan personel çalıştırılamayacak. Çalışanlarının; bankacılık mesleğinin saygınlığına uygun şekilde ve bankayı temsil ettiklerinin bilinci içinde, temiz ve bakımlı olmalarını öngören iç düzenlemeler yapacaklar. İş yoğunluğuna uygun sayıda çalışan istihdamına özen gösterecekler.

ÇALIŞANLARIN UYACAĞI KURALLAR

Metinde, banka çalışanlarına dönük etik ilkelerde belirlendi. Bankaların iç düzenlemelerine de yansıtacağı, çalışanlara dönük önde gelen etik ilkeler şöyle:

-Sıfat ve görevleri dolayısıyla bankalara veya müşterilere ait öğrendiklerdi sırları, bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklamamak.

-Çalışma ve davranışlarında bankanın itibar kaybına sebebiyet vermemek.

-"Ticari işletme" veya "Esnaf işletmesi" sayılmalarını gerektiren faaliyetlerde bulunmamak.

-Görev ve sıfatlarını kullanarak, gerek kendi iş ortamlarından gerekse müşterilerinin olanaklarından kişisel çıkar sağlamamak.

-Kendilerine yapılan menfaat sağlamaya yönelik teklifleri derhal reddetmek, yetkili makamlara ve amirlere bildirmek.

-Müşterilerle borç-alacak, kefalet ve müşterek hesap açtırmak gibi etik ilkelerle bağdaşmayan ilişkilere girmemek.

-Mevcut veya potansiyel müşterilerden teamül dışında hediyeler almamak.

-Görevleriyles ilgili hesap verme sorumluluğu içinde olmak.

-Dernek, vakıf, kooperatif ve benzeri yerler hariç, bankasının onayı olmadan hiçbir özel ve resmi kuruluşta görev almamak ile yükümlüdürler.

KARAR VE TEŞHİR BİRLİK'TEN

Bankaların veya banka personelinin etik ilkelere aykırı işlem veya eylemi olduğuna Birlik Yönetim Kurulu tarafından karar verilecek. Bu etik ilkelere aykırı hareket eden bankalar ve/veya banka personeli Birlik internet sitesinde yayımlanacak ve ayrıca BDDK'ya bildirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber