'Çözüm, 2015 seçimi öncesinde sağlanır'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm süreciyle ilgili net mesaj verdi: Yüzde 90'lık bölüm tamamlandı. Geriye zor olan yüzde 10'luk kısım kaldı. 2015 seçimleri öncesinde o adımlar da atılır.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Ekim 2014 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Çözüm, 2015 seçimi öncesinde sağlanır'

EMİN PAZARCI

HÜKÜMETİN büyük bir kararlılıkla yürüttüğü çözüm süreciyle ilgili önemli açıklama. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Medyanın Ankara temsilcileriyle buluştu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşte Kurtulmuş'un konuşmasından önemli satırbaşları:

KÜRTLER BENİMSEDİ

¦ Bu sürecin başarıya ulaşmasını istemeyenler Türkiye'de de çevre ülkelerde de PKK içinde de var. Ama Kürtler süreci benimsedi. 2015 seçimlerine kadar çözüm sürecinin noktalanacağını düşünüyorum. Süreç büyük ölçüde tamamlandı. Geriye zor olan yüzde 10 kaldı. O da bütün silahlı unsurların Türkiye'den çekilmesi, silah bırakması ve rehabilitasyon. Ben 2015 seçimlerinden önce bu işin tamamlanacağını, Hakkari'deki vatandaşın 'Bitti' diyeceğini düşünüyorum.

OBAMA JANDARMALIK İSTEMİYOR

¦ Sınırda uçuşa yasak ve tampon bölge oluşturulması şart. Türkiye Kobani'ye karadan tek başına giremez, girse de çıkamaz. ABD Afganistan'a girdi, çıkabildi mi? Obama, dünyanın hiçbir yerinde jandarma olmak istemiyor. Muhalefet olmasa ve kendisine kalsa hava harekatı bile düzenlemez.

1 MİLYON KİŞİ GELEBİLİR

¦ Göçmen tehdidi sürüyor. Sadece Halep'te bir şey olsa 400 bin kişi kapımıza dayanır. Türkiye'deki iç çatışmaların seyrine göre 1 milyon kişi daha gelebilir. O nedenle şartlarımızın yerine getirilmesi önemli.

YÜZDE 45'LİK VESAYET

¦ Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimlerwi gösterdi ki, yargının yüzde 45'i bir cemaatin kontrolü altında. Bu önemli. Sadece dini cemaat değil, demokratik meşruiyet meselesi. Biz cemaatlerin özgürleştirilmesinden yanayız. Ama hiç biri devletin iç işlerine karışmamalı. 'Devleti ben yöneteceğim' diyememeli.

ÜZERiMiZDEN REKLAM YAPILIYOR

¦ Kobani'de sivil kalmadı ve Türkiye'ye gelenlerin sayısı ise 180-200 bin arasında. Bunların büyük çoğunluğu yöre halkının, ailelerinin yanına yerleşti. Eski bir milletvekili, aşiretine ait üç köye 2 bin kişi yerleştirdi. İlk Suriyelinin geldiğinden bu yana harcanan para 4 milyar dolar. Türkiye'ye verilen destek ise, sadece 200 milyon dolar. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, kamplardaki standardı çok beğeniyor. Dağıttıkları buzdolaplarına kendi amblemlerini yapıştırarak bizim üzerimizden reklam yapıyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber