Sağlık Bakanlığı, hasta yakınlarının elinde reçete kan aramasına son vermek ve kanın sağlıklı ve sürekli teminini sağlamak amacıyla 10 ile Bölgesel Kan Merkezleri kuracak.

Haber Giriş : 07 Şubat 2004 22:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hasta yakınlarının elinde reçete kan aramasına son vermek ve kanın sağlıklı ve sürekli teminini sağlamak amacıyla 10 ile Bölgesel Kan Merkezleri kuracak.

Sağlık Bakanlığı, kanın sağlıklı ve sürekli teminini sağlamak için 10 ile Bölgesel Kan Merkezleri kuracak. Hastaneler ihtiyacı olan kanı bu merkezlerden temin edecek, hasta yakınları elinde reçete ile kapı kapı kan aramak zorunda kalmayacak.

Sağlık Bakanlığı, kan hizmetlerinin düzenli bir şekilde sağlanması için yasa çalışması başlattı. Buna göre, Bakanlık, İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Konya, Erzurum, Diyarbakır, Trabzon, Samsun, Van illerinde İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde Bölgesel Kan Merkezleri kurulacak. Kan Merkezleri sorumlu oldukları bölgelerde kan toplayacak, bu kanların sağlıklı olup olmadığını tüm testlerle inceleyecek. Merkezler, sağlıklı ve sürekli donör sağlayacak. Bu donörlerin ödüllendirilmemiş olmasına yani para ile kan satıcıları olmamasına dikkat edilecek. Hastaneler ihtiyacı olan kanı bu merkezlerden talep edecek, böylece hastasına tüm testleri yapılmış sağlıklı kanı süratle ulaştıracak. Merkezler de planlamayı yapıp yeterli kanı temin edip ihtiyacı karşılayacak. Hasta yakınları ise elinde reçete ile kapı kapı dolaşıp kan aramak zorunda kalmayacak, kan ile ilgili parasal ilişkilere girmeyecek ve sağlıklı kanı temin edebilecek.
Bu merkezlerde, kan ürünleri üretim tesisi de kurulacak. Buralarda, plazma gibi kan ürünleri de üretilecek. Böylece kan ürünleri ithali için harcanan yılda 75-100 milyon dolarlık para dışarı çıkmayacak, Türkiye kan ürünlerinde kendi kendine yetecek ülke olabilecek.
Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber