Plakanı söyle vergini hemen öde!

Haber Giriş : 03 Temmuz 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir vergi kuyruğu bitiyor. Motorlu taşıtlar vergisi bugünden itibaren banka şubelerinden ödenebilecek. Bunun için vatandaşın sadece araç plakasını söylemesi de yeterli olacak

 Gelir İdaresi Başkanlığı, motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) eksik ya da fazla ödenmesi ve tahsilatın kayıtlara girmemesi gibi sorunların önüne geçmek için, 'sorgulu tahsilat sistemi'ni devreye sokuyor. MTV'nin ikinci taksit ödemeleri, yeni bir uygulamayla birlikte bugün başlıyor. 1 Temmuz'un hafta sonuna gelmesi nedeniyle, araç sahipleri bugünden itibaren bankalar veya MTV tahsiline yetkili vergi dairelerine giderek, araçlarının vergisini yatırabilecek. Vergi ödeme dönemi, 31 Temmuz Pazartesi akşamı sona erecek.

Vergi toplamaya yetkili bazı banka ve katılım bankalarında bugün uygulamaya girecek yeni sistemde, artık ruhsatı alarak bankaya gitme ve aracın yaşı, motor silindir hacmi gibi genel bilgilere göre vergi ödeme dönemi son bulacak. Yeni uygulamada, MTV için sisteme entegre olan banka veya katılım bankasına giden araç sahibinin plakayı söylemesi yeterli olacak.

Mağduriyet ortadan kalkacak

Oluşturulan teknik altyapının yardımıyla görevli, kendi sisteminden, hemen Gelir İdaresi'ne bağlanarak, mükellefin araç bilgilerine ulaşacak. Sistemdeki vergi borcuna göre de tahsilat yapacak. Araç sahibinin vergi ödemesi, eşzamanlı olarak Gelir İdaresi'ne de işlenecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, mevcut sistemde banka ya da katılım bankası görevlisinin, MTV tahsil ederken yaş, motor silindir hacmi gibi bilgilere ilişkin genel cetveli dikkate aldığını belirterek, şu açıklamada bulundu: "Uygulamada, görevliden kaynaklanan fazla ya da eksik vergi tahsilatı oluyordu. Görevli, araç sahibinden eksik vergi almışsa, vergi dairesinin bunu tespit etmesinin ardından, aradaki fark, araç sahibinden gecikme zammı ve faiz işletilerek tahsil ediliyordu. Sonuçta, araç sahibi, sorumlu olmadığı bir konuda mağdur duruma düşüyordu.

Yine mevcut sistemde, bankalara yatırılan motorlu taşıtlar vergisi, bazen vergi dairesi kayıtlarına işlenmiyordu. Bu nedenle de örneğin aracın satışı sırasında, vergi ödendiği halde, taşıt sahibine geçmişe dönük vergi borcu çıkarılabiliyordu. Ortada makbuz yoksa, vatandaş ikinci kez vergi ödemek durumunda kalabiliyordu. Sorgulu tahsilat sistemi, bütün bu sorunları ortadan kaldıracak. Vatandaş, artık doğrudan kendi aracının vergisini ödeyecek ve bu ödeme de anında otomatik olarak bizim sistemimize işlenecek."

Hangi bankalar sisteme girdi

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, vergi tahsiline yetkili bankalar ve katılım bankalarının büyük bölümü, sorgulu tahsilat sistemine entegre oldu. Diğer bankaların da sisteme girişine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bugüne kadar girişleri tamamlanmış bankalar şunlar:

"Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Akbank, Şekerbank, Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Koçbank, Oyakbank, Tekstil Bankası, Tekfenbank, Denizbank, Anadolubank. Faizsiz sistemle çalışan katılım bankalarından da Albaraka Türk, Türkiye Finans ve Asya Finans aynı şekilde sisteme dahil oldular."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber