Kur artışı, otomobil satışlarını düşürdü...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koluman, kurlardaki ve bireysel kredilerdeki artıştan dolayı otomotiv satışlarının düştüğünü belirterek, ''Bu yıl otomotivde yüzde 10-15 civarında daralma olacak'' dedi.

Koluman, Mercedes Benz Türk'ün ortağı olarak Mercedes ve Chrysler marka araçlarının satışını yaptıklarını, Koluman'ın kendi üretimi Kögel yarı römorkları ve kamyon üst yapıları satışı, damper ve tanker ile itfaiye aracı üretimi de olduğunu belirtti.

Kurlardaki yükselişin ithal otomobil satışını kötü etkileyeceğini, faizlerdeki artışın da olumsuz olduğunu kaydeden Mustafa Koluman, ''Kamyon ve otobüste büyük düşüşler beklemiyorum, ama bizim arabalar pahalı olduğu için binekte yüzde 20 gibi bir daralma olabilir'' dedi. Koluman, şöyle devam etti:

''Satış çok durdu. Haziran ayında bunu çok hissettik. Biz, mayıs sonunu bütçelerimizin de üzerinde çok iyi kapattık. Ama haziranda 600 adet otobüs, kamyon ve binek satışı beklerken 350'ye düştü. Bu böyle kalmayacak, ama herkes (kurlar ne olacak) diye bekliyor. Bu beklenti temmuz ayında da devam edecek. Merkez Bankası'nın proaktif tutumunun devamı olursa ağustos ayında istikrar olur.

Bu dalgalanmanın ekonomiyi çok büyük etkileyeceği kanaati taşımıyorum. İş hayatı bir miktar daralacaktır. Türkiye'de otomotivde yüzde 10-15 civarında daralma olacaktır. Bu sıkıntı yaratır, ama bundan dolayı kimseye birşey olmaz.''

İTHAL OTOMOBİLE ZAM

Kurdaki yükselişten dolayı ithal otomobil fiyatlarında artış olduğunu bildiren Mustafa Koluman, ''Fiyatlarda artış var. Biz de bunu alırken ogünkü kur neyse ondan ödüyoruz ve ondan satmak mecburiyetindeyiz'' dedi.

Koluman, Mercedes Benz Türk'ün ortağı olan Koluman Motorlu Araçlar A.Ş. şirketlerinin 2005 cirosunun 620 milyon YTL olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''2006 hedefimiz 640 milyon YTL idi, ancak yılın ikinci altı ayında pazardaki gelişmeler hedefimize ulaşıp ulaşmayacağımızı belirleyecek. İkinci yarıda iş hayatı biraz daralacaktır. Bu doğal. Ama, 600 milyon YTL cironun altına düşeceğimizi düşünmüyorum. İhracatta da 12 milyon dolar seviyesini koruruz.'' Merkez Bankası'nın proaktif tutumunun piyasalarda istikrarın devamı için önemini vurgulayan Koluman, ayrıca kalkınma odaklı 5 yıllık bir ekonomik program hazırlanması gerektiğini söyledi.

''AVANTAJLI SEKTÖRLER BELİRLENMELİ''

Türkiye'nin avantajlı olduğu sektörleri belirlenmesi gerektiğine işaret eden Koluman, ''Bunların başında otomotivi görüyorum. Sektörde en büyük avantajımız nitelikli işçimiz. Türkiye otomotiv sektörü 1960 yılından beri tek başına. Geçen yıl 880 bin araç üretti. Niçin 2-3 milyon üretmesin? Üretebilir, bu potansiyele sahibiz'' diye konuştu.

Mustafa Koluman, vergilerin indirilmesi ve bezdirici bürokrasinin önüne geçilmesini gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber