Bölge müdürleri arasında, ek gösterge ayrımı

Burada anlaşılması zor olan husus aynı durumda olan Bölge Müdürlerinin bir kısmının ek göstergesi 3000, bir kısmının ise ek göstergesinin 3600 olarak belirlenmiş olmasıdır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ekim 2014 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bölge müdürleri arasında, ek gösterge ayrımı

Ek gösterge, bölge müdüründen bölge müdürüne değişir mi?

Bir okuyucumuz; 'Bölge Müdürlerinin ek gösterge adaletsizliği hala devam etmekte. Biliyorsunuz iş yükü ve atama prosedürleri itibariyle bölge müdürlerinden sonra gelen daire başkanlarına geçen sene 3600 ek gösterge hakkı verildi. Bu nasıl bir adalettir şaşırıyoruz. Zaten daha önceleri de bazı kurum il ve bölge müdürleri teşkilat kanunları içinden çıkarttılar. 1994 yılında yani 20 yıl önce Demirel döneminde çıkartılan cetvele göre bir okul müdürü ile aynı tutulan bölge müdürleri emirleri altındaki mühendisin 3600 ek göstergesini hala alamıyorlar.' E. ŞEN

Daha önce bu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun büyük bir kısmının zaman içerisinde değiştiğini ve insicamının bozulduğunu belirtmiştik. Kanuna baktığımız zaman olmayan kurumlardan (Katma Bütçeli Kurumlar, Beden Terbiyesi Bölge Müdürlükleri gibi) tutun da olmayan kadro ve görevlere (Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri gibi) kadar birçok garipliklere rastlandığı görülmektedir. Özellikle personel mevzuatında yapılan acele değişiklikler başka sıkıntıları beraberinde getirmekte olduğunu ifade etmiştik.

Tehditler sadece bazı kurumlar için fırsata dönüştürüldü

Son dönemde çıkan Kanun metinlerine bakıldığında bazı düzenlemelerin el çabukluğuyla nasıl bir fırsata dönüştürüldüğü açık bir şekilde görülecektir.

2010 yılında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat Kanunu'nun 10 uncu maddesiyle daha önce 3000 ek gösterge olan Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlerinin ek göstergesi 3600 olarak değiştirilmiştir. Burada anlaşılması zor olan husus aynı durumda olan Bölge Müdürlerinin bir kısmının ek göstergesi 3000, bir kısmının ise ek göstergesinin 3600 olarak belirlenmiş olmasıdır.

Bizim üzerinde durmak istediğimiz husus yapılacaksa genel bir düzenlemeyle aynı durumda olanların aynı düzeye getirilmesidir. Yoksa Bölge Müdürlerinin ek göstergesinin 3600 olması değildir. Aksi takdirde her bastıran durumunu düzeltir diğerleri ise ezilmeye devam eder. Bu düzenlemelerin bize gösterdiği diğer bir durum ise ister kabul edilsin ister edilmesin personel politikasındaki ciddi boşluktur.

Yine yukarıdaki konuya dönecek olursak, Bakanlık Bölge Müdürlerinin ek göstergeleri ile bazı kamu kurumlarının ek göstergeleri 3600 iken diğer birçok kamu kurumunun bölge müdürlerinin ek göstergesinin hala 3000 olarak durmasıdır. TÜİK Bölge Müdüründen DSİ Bölge Müdürünün daha az önemli olduğunu kim iddia edebilir? 657 sayılı Kanunun eki cetvelde Yargı Kuruluşları Bağlı ve İlgili Kuruluşlar İle Yükseköğretim Kuruluşlarındaki bölge müdürlerinin ek göstergesi 3000 olarak belirlenmiştir. İşte özel düzenlemelerle bazı kurumlar bu cetvelden çıkarılarak 3600 ek göstergenin olduğu cetvele girmeyi becermişledir. Peki bu cetvele giremeyenlerin suçu nedir?

Yine Bakanlık bölge müdürleri müşterek kararname ile atanırken diğerlerinin genel olarak(bazıları müşterek kararnameyle atanmaktadır) bakan onayıyla atanması doğru değildir. Kural ya hepsine aynı şekilde uygulanmalı ya da farklar kaldırılmalıdır diye düşünüyoruz.

Mühendis kariyerli bölge müdürlerinin ek gösterge sorunu var mı?

657 sayılı Kanunun 43/B maddesi gereğince 3000 ek göstergeli bölge müdürlüklerine atanan mühendis kökenli bölge müdürleri 3600 ek gösterge almaya devam etmektedirler. Dolayısıyla mühendis kariyeri olanlar açısından herhangi bir ek gösterge sorunu bulunmamaktadır. Ancak, mühendis kariyeri olmayan bölge müdürleri 3000 ek gösterge almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber