AK Parti iktidarı Meclis'te gösterdiği kanun maratonu ve reform çalışmalarının sonuçlarını 2005 yılbaşına kadar almayı planlıyor.

Haber Giriş : 09 Şubat 2004 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti iktidarı Meclis'te gösterdiği kanun maratonu ve reform çalışmalarının sonuçlarını 2005 yılbaşına kadar almayı planlıyor.

Gelecek yılbaşından itibaren, "Yeni bir Türkiye" düzeninin temeleri atılıyor.

Düzenlemelerle yılbaşına kadar Yeni Türk Lirası'dan yeni Türk Ceza Kanunu'na kadar birçok düzenleme yürürlüğe girecek ve sosyal hayatta da sürücü ehliyetinden pasaport düzenlemesine kadar hayatı kolaylaştıran düzenlemeler yapılacak. İşte yılbaşına kadar yürürlüğe girecek kanunlarla getirilecek yeni düzenlemeler:

* Kuruş dönemi başlayacak: Liradan 6 sıfır atılarak 30 kuruşa ekmek, 40 bin liraya ev alınacak. 1 Ocak 2005'te başlayacak uygulamaya göre, yıl sonuna kadar eski ve yeni liraya ilişkin çift etiket kullanılacak ve daha sonra kuruşlu dönem uygulamasına geçilecek.

* Oturan memur kalmayacak: Memurlarla ilgili yeni düzenleme yapılacak. Aşırı ve dengesiz personel uygulamalarına son verilecek, 'eşit işe eşit ücret' gelecek. TBMM Genel Kurulu'nda gündemde bekleyen Kamu Yönetimi Temel Kanunu'na devlet personel rejimi ile ilgili yeni düzenlemeler eklenecek ve kanun genişletilerek çıkarken Başbakan Erdoğan'ın, "Sadece Devlet kapısı ekmek kapısı değildir-Devlete sırtını daya, rahatına bak" düzenlemelerine son verilecek. Bankamatik memurları ve oturan personel ya çalıştırılacak ya da sözleşmeli olarak denendikten sonra verim alınamazsa istihdamına son verilecek.

* Ehliyet al cebine koy dönemi bitecek: Sürücü ehliyeti alanlar 2 yıl arayla sağlık ve sürücü eğitiminden geçirilecekler. Başarılı olamazlarsa ehliyetleri iptal edilecek. Sürücü ehliyetini yeni alanlar bir süre 'stajyer sürücü' olacaklar ve stajyerlikleri döneminde alkollü araç kullanımı ya da ölümlü kazaya sebebiyet verirlerse ehliyet alamayacaklar.

* Elektronik Pasaport dönemi: Pasaportlar için uzatma uygulamasına son verilecek ve elektronik pasaport verilerek eski pasaportlar iptal edilecek.

* Modern nüfus sayımı: 2005 yılı başında çağa uygun olarak nüfus sayımı yapılacak ve vatandaşlarımız ilk defa evlerine hapsedilmeden sayılacak.

* Yeni TCK: Türk Ceza Kanunu (TCK) tamamen yenilecek. Suç ve cezaların tanımları yeniden yapılırken ve seçimler sonrasında Adalet Komisyonunda tartışılacak düzenlemelerle ilkel kalan maddelerin tamamı yürürlükten kaldırılacak. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan yeni TCK konusunda görüşme takvimini belirlediler. Köksal Toptan, "Alt komisyondan raporunu Mahalli seçimlere kadar tamamlamasını istedik. Ortaya çıkacak taslağa göre, kamuoyunda tartışmaya açacağız ve daha sonra son şeklini vererek Genel Kurul'a indireceğiz" dedi.

* Hazine yardımı: Siyasi partilere yapılan hazine yardımı uygulamasına 2005 yılbaşından itibaren son verilecek. Partiler özellikle seçim dönemlerinde yasalara uygun olarak buldukları sponsörlerle yarışa katılacaklar. Her aday açtırdığı banka hesap numarasından denetlenecek. Böylece her yıl devlet kesesinden partilere ödenen trilyonlar yatırımlara yönlendirilebilecek.

* Yeni Nüfus Cüzdanı: 2005 yılbaşından itibaren nüfus cüzdanları da değişecek ve pasaport gibi elektronik uygulamaya gedilerek yeni nüfus cüzdanları verilecek.

* Kira ile ev sahibi olma: Bu yaz uygulamaya konulacak düzenlemelerle ev sahibi olmayan vatandaşlar 'kira öder gibi' ödeme yaparak 20 yıla kadar vadelerle ev sahibi olabilecekler.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber