Korsanbulans...

Haber Giriş : 04 Temmuz 2006 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

112 Hızır Acil telsizini dinleyerek hastane önü ve yollarda hasta avına çıkan korsan ambulanslar hem cep yakıyor hem de vatandaşın hayatıyla oynuyor

Hastane önlerinde ve otoban kenarlarında hasta avına çıkan korsan ambulanslar, vadandaşı hem parasından hem de canından ediyor

112 Hızır Acil ambulanslarının 29 YTL'ye hasta taşıdığı Kartal-Silivri arasında özel ambulanslar 178 YTL, korsan ambulanslar ise bin 500 YTL'yi bulan fiyatlarlarla hasta taşıyor

Korsan ambulanslar, doktor ve sağlık personeli bulundurmadıkları için hastaların sağlığıyla da oynuyor...

Sağlık Müdürlüğü 112 Hızır Acil Başhekimi Türkay Esin, korsan ambulansların fahiş fiyatlarla vatandaşları adeta soyduğunu iddia etti

Hastane kapılarında ve otoyol kenarlarında bekleyen ambulansların çoğunun korsan olduğuna dikkat çeken Esin, ?Bu ambulansların çoğunda doktor yok. Vatandaşı hem soyuyor hem de sağlığıyla oynuyorlar. Girişimlerimize rağmen korsan ambulansların önüne geçemiyoruz? dedi.

DOKTOR YOK

Özel ambulanslarla ilgili olarak 5 bine yakın şikâyet aldıklarını belirten Türkay Esin, ?Hastaları mağdur eden ambulansları 3 gruba ayırmak mümkün. Birinci grup bir hastaneye bağlı olarak çalışan ambulanslar, ikinci grup Kartal Devlet Hastanesi'nin kapısında bekleyen ambulanslar, üçüncü grup ise şehrin içindeki özel hastanelerle anlaşmalı olan ambulanslar. Bu ambulansların büyük bölümünde sağlık personeli ve doktor yok. Amaçları vatandaştan para sömürmek? dedi.

Vatandaşların hayatını tehliye atan bu ambulansların sadece teknik donanımlarını denetleyebildiklerini söyleyen Esin, ?Bu ambulanslar fahiş fiyatlarla vatandaşı zor durumda bırakıyor. Ne yazık ki fiyatlarını denetleme yetkisine sahip değiliz? diye konuştu.

BAŞA ÇIKAMIYORUZ

Haydarpaşa Numune Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Turan Güveli de, korsanlarla başa çıkamamaktan yakınıyor. Güveli, ?Hastayı acil servisin kapısına bırakıp kaçıyorlar. Sokakta bulunan her hastayı kolundan tututukları gibi acile getiriyorlar. Bu insanların acil servise girmelerini ne yazık ki engelleyemiyoruz. Baygın haldeki yüzlerce hastanın korsan ambulanslar tarafından kaçırılması hem hastayı hem de doktorları zor durumda bırakıyor? dedi.

Fiyatlar astronomik

112'ye ait ambulanslar, vatandaşlardan para talep etmiyor. Ücretini vatandaşı götürdüğü kurumdan alıyor. 112, Kartal'dan Silivri'ye 29 YTL nakil ücreti alırken, özel ambulanslar 178 YTL, korsan ambulanslar ise genellikle 500 YTL'den başlayan fahiş fiyatlarla hasta taşıyor.

Kolunuzda künye, bilezik varsa ve giyim kuşamınız yerindeyse yandınız. Çünkü korsanlar ne koparabilirim diye bakıyor.

Para yoksa senet var

Fahiş fiyatlarla hasta taşıdıkları için parası olmayan vatandaşa senet imzalatıyorlar. Oysa kanuna göre özel ambulanslar 78 YTL ücretle yola çıkar ve her kilometre için 2 YTL alır. Ayrıca parası olmayan vatandaşlar için hastane ve ambulanslar tarafından ücretsiz kontenjan seçeneği uygulanır. Özel ambulansların polis ve 112 telsizini dinlemeleri yasak. Oysa telsizleri dinleyerek 112'den hasta çalıyorlar.

Kimliğime el koydular

İrfan Argındoğan, binlerce ambulans mağdurundan sadece biri. İşte 77 yaşındaki annesi Mukaddes Argındoğan'ın yataktan düşürek ayağını kırmasıyla başlayan olaylar zinciri: ?Samatya'nın santral görevlisi, ambulans çağırdı. Annem, içinde doktor ve hasta bakıcı olmayan araca karga tulumba yüklendi. 3 hastane gezdik. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yer bulduk. Benden bin 170 YTL istedi. Çaresiz cebimdeki 930 YTL'yi verdim. Kalan 240 YTL için zorla kimliğimi aldı. Kimliğim hâlâ bu şahsın elinde.?

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber