İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Müktesep dereceden ne anlaşılmalıdır?

Şef ve Memur kadrolarına, görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalara ilişkin kılavuzda yer alan "müktesep dereceden" ne anlaşılmalıdır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Ekim 2014 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müktesep dereceden ne anlaşılmalıdır?

Milli Eğitim Bakanlığı, yapılan görevde yükselme sınavı sonrasında, tercih işlemlerini içeren kılavuzu 27 Ekim tarihinde yayımladı. Tıklayınız.

Kılavuzda şu açıklama yer almaktadır:

"İlan edilen münhal şef ve memur kadrolarına;
a) Müktesep itibariyle bu derecelere atanmaya hak kazanamayan adayların atama başvuruları kabul edilmeyecek, geçersiz sayılacaktır.
b) Ayrıca 3'üncü ve 4'üncü derece münhal şef kadrolarına; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68'inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşıyanların veya müktesebi bu derecelere gelenlerin atamaları yapılacaktır."

Kılavuzda yer alan bu açıklamayı, memurlar.net üyelerinin isteği doğrultusunda açıklamaya çalışacağız.

Kılavuzda yer alan kadrolara kimlerin başvurabileceği ikili ayrımla açıklanabilecektir.

1-4 dereceli kadrolara kimler başvurabilecek?

Tüm kamuda, 1-4 dereceli kadrolara nasıl atama yapılacağı, 657 sayılı Kanunun 68/B bendinde düzenlenmiştir. Tıklayınız.

Bu maddeye göre,
- 3 ve 4. dereceli Şef kadroları için lisans mezunlarında 8 yıl, önlisans mezunlarında 10 yıl hizmet aranmaktadır. Sadece bu süredeki hizmete sahip olanlar, 3 ve 4. dereceli şef kadrolarını tercih edebilir.

Burada önemli olan detay şudur. Bazı hizmetler kazanılmış hak aylığında değerlendirilmemesine rağmen, 68/B'de değerlendirilebilmektedir. Örneğin kamuda olsa dahi, işçilik süreleri, GİH sınıfındaki bir kadro için,k azanılmış hak aylığında değerlendirilmezken, 68/B'de değerlendirilmektedir. Bu bağlamda,

- 3 ve 4. dereceli kadrolara atamada tamamı değerlendirilen süreler şu şekildedir:
a) 217 sayılı KHK'nın 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler, (217 demek neredeyse tüm kamu demektir. 217 sayılı KHK için tıklayınız.)
b) Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen süreler.

- 3 ve 4. dereceli kadrolara atamada dörtte üçü değerlendirilen süreler;
a) Yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalışılan süre.

5-15 dereceli kadrolarda müktesep nasıl hesaplanır?

Kılavuzda yer alan derece tablosuna göre, 5 ila 10 arasında yer alan dereceli kadrolarda yer almaktadır. 657 sayılı Kanunun 45 ve 74. maddelerine göre, 5 ila 15 derece arasındaki kadrolarla sınırlı olmak üzere, bir memur kazanılmış hak aylığının 3 alt ve üstüne atanabilmektedir. Yani kazanılmış hak aylığı 8. derece olan bir memur 5. dereceli bir kadroya atanabilmektedir. Bu halde maaşını yine 8'den alacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber