İş güvenliği denetimi tek elde toplanacak

Ermenek'teki facianın ardından, madenlerdeki iş güvenliği denetimi de tek elde toplanacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Kasım 2014 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İş güvenliği denetimi tek elde toplanacak

Mithat Yurdakul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın iş güvenliği denetiminden de sorumlu olması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan uzmanların Enerji Bakanlığı'na kaydırılması gündemde. Çalışma Bakanlığı ise personel kaydırmaya sıcak bakmıyor.

Maden Kanunu'na göre Enerji Bakanlığı, maden hakları ile ilgili bütün faaliyetlerin yürütülmesini denetlemekle sorumlu. Çalışma Bakanlığı ise genel denetimle yükümlü. Yeni düzenlemeyle, madenlerdeki iş güvenliğini de Enerji Bakanlığı'nın denetlemesi amaçlanıyor.

Çalışma kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan sosyal güvenlik uzmanlarının, bu konuda tecrübesiz elemanlardan oluşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na kaydırılması gündemde. Çalışma Bakanlığı ise personel kaydırmaya sıcak bakmıyor. Düzenleme hayata geçerse, halihazırdaki teknik nezaretçilerin yerini sosyal güvenlik uzmanı teknik nezaretçilerin olması için Enerji Bakanlığı'nda kadro açılacak.

Özel denetim iptal

Öte yandan, yapı denetim firmalarının iş güvenliği hizmeti vermesine olanak sağlayan düzenlemenin de tasarıdan çıkarıldığı öğrenildi.

Bu madde, işgüvenliğiyle yapı güvenliğinin tamamıyla ayrı şeyler olduğunu vurgulayan uzmanlar tarafından eleştiriliyordu.

'Hiç yatırım yok'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu, 2012'de kapsamlı denetim yapmış. Ermenek'te 100-150 işçinin çalıştığı ocaklar olduğu belirtilen raporda, "Kısa vadeli sözleşmeler bölgedeki işverenleri kısa vadeli projelere itmekte ve uzun süreli, büyük maliyetli yatırımlardan hatta zaman zaman temel hazırlık yatırımlarından kaçınmalarına neden olabilmekte" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber