Oy karşılığı para dağıtan Belediye başkanının eşine mahkumiyet

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2006 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Barakfaki beldesinin Belediye Başkanı Ali Kök'ün eşi Düriye Kök'e, seçimler öncesi oy karşılığı para dağıttığı iddiasıyla yargılandığı mahkemece 1 yıl hapis cezası verildi.

Ali Kök ile eşi Düriye Kök, 28 Mart 2004'te yapılan yerel seçimler öncesi beldelerindeki vatandaşları evlerinde ziyaret ederek, seçim çalışmalarını yürüttü. Seçimlerde, Ali Kök 528 oy alarak yeniden belediye başkanı seçilirken, diğer aday avukat Ali İvgin ise 523 oyda kaldı. Ali Kök'ün başkan seçilmesinden bir süre sonra İçişleri Bakanlığına ?Düriye Kök'ün oy karşılığı para dağıttığı?na ilişkin imzasız bir şikayet mektubu gönderildi. Bunun üzerine başlatılan soruşturma çerçevesinde, Düriye Kök hakkında Kestel Asliye Ceza Mahkemesinde, Necdet Sezen, eşi Bahriye Sezen ve annesi Refika Sezen'e, ?Oy temin etmek maksadıyla seçim bölgesinde para dağıtmak? iddiasıyla dava açıldı.

Dava sonucunda, mahkeme Düriye Kök'ü 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Kök'ün mahkemedeki davranışları ve sabıkasız oluşu nedeniyle hapis cezası önce 10 aya indirildi, daha sonra para cezasına çevrilerek, ertelendi. Refika ve Bahriye Sezen'in beraatlerine karar mahkeme, Necdet Sezen'i de 1 yıl hapisle cezalandırdı. Bu kişi hakkındaki hapis cezası paraya çevrilirken daha önce sabıkası bulunması nedeniyle ceza ertelenmedi.

SİYASİ ANLAYIŞIMA TERS

Belediye Başkanı Ali Kök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999 seçimlerinde Anavatan Partisinden belediye başkanı seçildiğini, ancak teşkilattan aldığı davet üzerine 2004 yılındaki seçimlerde AK Parti'den başkan adayı olduğunu söyledi. Kök, şöyle konuştu:

?Seçim öncesinde ben ve eşim beldemizdeki vatandaşlarla çeşitli ortamlarda bir araya geldik, vatandaşlarımızı evlerinde de ziyaret ettik. Bu çok normal bir durum. Ancak, ne buluşmalarda ne de ziyaretlerde vatandaşlara seçim beyannamesi dışında hiçbir şey dağıtılması mümkün değil. Para dağıtılması kesinlikle söz konusu olamaz. Bu suçlama, iftiradan öteye gidemez. Çok çirkin bir siyaset yolu. Zaten para vermek ya da almak benim siyasi anlayışıma çok ters.?

Kök, konu hakkında gerekli her türlü hukuki işlemleri sonuna kadar devam ettireceklerini ifade ederek, şöyle dedi:

?Siyaset, bu şekilde iftiralarla, kara çalmalarla yapılmaz. Siyaset, beldeye katkı sağlayacak projeler üretilerek yapılır. Yıllardır siyaset yapıyorum, ancak hiçbir zaman böyle bir yanlışa yeltenmedim. Bölge halkı, bizi de bize iftira atanları da tanıyor. Bu tür oyunlar kimseye prim getirmez, aksine ters etki yapar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber