AYM, Özel idare genel sekreterlerini görüşecek

Özel İdare Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları'nın maaşları Anayasa Mahkemesi'nde

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Kasım 2014 11:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM, Özel idare genel sekreterlerini görüşecek

Özel İdare genel sekreteri ve genel sekreter yardımcılarına 11.10.2011 günlü, 666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin (I) sayılı cetveline göre ek ödeme yapılması gerekirken, (II sayılı cetvelde) müstakil daire başkanı ve daire başkan yardımcıları kadrosunda görevli kişiler için öngörülen ücret ve tazminatların ödenmesi, Sayıştay denetimlerinde sorgu konusu yapılmakta, Sayıştay Dairelerince de bu hususta tazmin kararları verilmekteydi.

Kars İl Özel İdaresi 2013 yılı yargı raporunda da aynı gerekçelerle, tazmin talebinde bulunan denetçinin görüşünü değerlendiren Birinci Daire Üyesi Ali Osman Güçlü tazmin talebine katılmayarak; "Esasen itiraz konu husus, genel sekreter ve genel sekreter yardımcılarının 666 sayılı KHK'nin eki (I) Sayılı Cetvel'in "A- Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa Göre Alanlar" bölümünün (1) numaralı sırasının (d) bendinde yer alan "diğer illerin il özel idaresi genel sekreteri," ve (e) bendinde bulunan "büyükşehir belediyesi bulunmayan illerin il özel idaresi genel sekreter yardımcısı" düzenlemesi gereği bu ödemeyi (I) sayılı cetvele göre mi, yoksa KHK'nın Ek 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında yer alan personelin ücret ve tazminat göstergelerinin yer aldığı (II) sayılı cetvelin (7) numarasındaki "müstakil daire başkanı (Başbakanlık, bakanlık ve müsteşarlıklarda teşkilat kanunlarında hizmet birimi olarak tanımlanmış birimlerde)" ve (8) numarasındaki "daire başkanı" ibareleri esas alınarak (II) sayılı cetvele göre mi ödeme yapılacağı ile ilgilidir. Ancak, 666 sayılı KHK'nin 1. maddesiyle 375 sayılı KHK'ye eklenen ek 9. maddeyle mevzuatta değişik adlar adı altında kamu personeline yapılan tüm kurumsal ek ödemeler ile genel ek ödemeler, yeni yapılan düzenlemelere paralel olarak 15.1.2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmakta ve yeni ek ödeme sistemindeki kadro ve görev unvanına karşılık gelen ek ödeme oranları belirtilmektedir. İtiraz konusu kuralla "il özel idaresi genel sekreter ve il özel idaresi genel sekreter yardımcısı" nın kadro ve görev unvanına karşılık gelen ek ödeme oranları düzenlenmiş olup bunların mali haklarına ilişkin bir düzenleme yapılmaktadır. Bir başka ifadeyle, kuralda öngörülen mali haklara ilişkin hüküm, mevcut veya yeni ihdas edilen ya da bir başka bakanlıkla birleştirilen bakanlıkların görev, yetki, teşkilat ve kadrolarının düzenlenmesiyle bağlantılı ve bunların zorunlu sonucu olmayıp doğrudan mali haklara ilişkin bir düzenleme niteliğindedir. Anayasa Mahkemesinin aynı KHK hakkında verdiği kararlar gereği, davaya konu olayda uygulanacak olan KHK eki (I) sayılı cetvelde yer alan "il özel idaresi genel sekreter ve il özel idaresi genel sekreter yardımcısı" ile ilgili düzenleme, 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığından Anayasa'nın 91. maddesine aykırıdır. Konunun Anayasa Mahkemesine götürülmesi uygun olur."

gerekçesiyle konunun Anayasa Mahkemesine götürülmesi gerektiği yönünde görüş verdi. Bu görüşü yerinde bulan Birinci Daire de konunun Anayasa Mahkemesine götürülmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı vermesi durumunda, il özel idaresi genel sekreter ve genel sekreter yardımcılarının 666 sayılı KHK nın (II) sayılı cetveline göre ödeme almalarının da yolu açılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber