Genel Kurul kamera sistemi yenilenecek

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı: - "2015 yılı bütçe hedefimiz, millet adına yasama yetkisini kullanan değerli milletvekillerimizin çalışma şartlarını iyileştirmek, yasama sürecini ve kalitesini geliştirmek olacaktır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2014 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genel Kurul kamera sistemi yenilenecek

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "2015 yılı bütçe hedefimiz, millet adına yasama yetkisini kullanan değerli milletvekillerimizin çalışma şartlarını iyileştirmek, yasama sürecini ve kalitesini geliştirmek olacaktır" dedi.

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2013 yılı Kesin Hesap Kanun tasarılarının geneliyle, Sayıştay tezkerelerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri devam ediyor.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Meclis Bütçesi'nin görüşmelerinde yaptığı sunuma, Başkan Cemil Çiçek'in daha önceden belirlenen resmi ziyareti dolayısıyla yurtdışında bulunduğunu ve bu nedenle görüşmelere katılmadığını aktararak başladı.

Bahçekapılı, TBMM bütçesinin görüşmelerinde ortaya konulacak değerlendirme ve önerilerin başkanlığın 2015 yılı bütçesinin etkinlik ve verimliliğine çok önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Sunumunda yasama ve denetim çalışmaları hakkında bilgi veren Bahçekapılı, "24. dönem 4. yasama yılında başkanlığa 173 kanun tasarısı gelmiş, 47 kanun tasarısı kanunlaşmış, 151 kanun tasarısı ise Genel Kurul gündemine girmiştir. Halen 109 tasarı ilgili komisyonlarda, 292 tasarı ise Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır" dedi.

Aynı yasama yılında Meclis Başkanlığı'na 647 kanun teklifi geldiğini, 175 kanun teklifinin kanunlaştığını, 186 kanun teklifinin ise Genel Kurul gündemine alındığını belirten Bahçekapılı, halen 2 bin 89 teklifin ilgili komisyonlarda, 12 teklifin ise Genel Kurul gündeminde bulunduğunu kaydetti. Bahçekapılı, "4. yasama yılında bazı kanun tasarı ve teklifleri birleştirilmek suretiyle 58 kanun kabul edilmiş ve 24 TBMM kararı alınmıştır" diye konuştu.

24. dönem 4. yasama yılında denetim faaliyetleri kapsamında 23 bin 766 yazılı soru önergesi verildiğini de aktaran Bahçekapılı, bunların 4 bin 203'ünün süresi içinde, 6 bin 357'sinin ise süresi geçtikten sonra yanıtlandığını bildirdi. Bahçekapılı, bu dönemde bin 503 sözlü soru önergesi verildiğini, bunlardan 101'inin cevaplandığını, 844 mveclis araştırma önergesi sunulduğunu, 24 önergenin kabul edilerek, 2 Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğunu da söyledi.

Bu yasama yılında 9 gensoru önergesi verildiğini, bunlardan 2'sinin geri alındığını, 6 önergenin gündeme alınarak Genel Kurul'da reddedildiğini, 1 önergenin ise işlemden kaldırıldığını ifade eden Bahçekapılı, şöyle devam etti:

"TBMM Genel Kurulu, 139 birleşim ve 891 oturumda 794 saat 58 dakika çalışmış, bu çalışmalara ilişkin 41 bin 168 sayfa tutanak tutulmuştur. Komisyonlarda ve diğer toplantılarda bin 73 saat 17 dakika çalışma için 28 bin 809 sayfa tutanak tutulmuştur.

Yasama ve denetim çalışmaları kapsamında 775 saat 40 dakika TV yayını yapılmıştır. Bu yayınların 501 saat 40 dakikası TRT-3 üzerinden, 274 saati ise internet üzerinden yapılan canlı Genel Kurul yayınıdır. Grup toplantıları yayını ise 87 saat 25 dakikadır. Ayrıca 122 saat haber yayını gerçekleştirilmiştir.

TBMM'nin dış münasebetler kapsamında parlamenter diplomasi faaliyetlerine önem verdiğinin altını çizen Bahçekapılı, bu kapsamda yapılan ve yapılması planlanan etkinlikler hakkında da bilgi verdi.

24. Dönem 1, 2, 3 ve 4. yasama yıllarında TBMM olarak yasama, denetim, basın-yayın, sanat, kültür, spor, idari teşkilat, bilgi ve iletişim teknolojileri, sosyal sorumluluk, halkla ilişkiler faaliyetlerine ilişkin olarak pek çok ilk uygulamaya imza atıldığını ifade eden Bahçekapılı, bu çalışmaları da komisyon üyelerine aktardı.

-"Halk günü uygulamasıyla Meclis'in kapıları vatandaşlarımıza açıldı"

Sosyal çalışmalara da değinen Bahçekapılı, "2011 yılının Haziran ayından itibaren TBMM'yi ziyaret eden 1 milyon 865 bin 937 kişiye ev sahipliği yapılmış ve hizmet sunulmuştur. 16 Mart 2013 tarihinde başlayan ve cumartesi günleri gerçekleştirilen "halk günü" uygulamasıyla Meclis'in kapıları vatandaşlarımıza açılırken 8 bin 10 ziyaretçimiz rehberli gezi hizmetinden faydalanmıştır" diye konuştu.

Görev yaptıkları süre boyunca hizmet kalitesinin daima en üst düzeyde olmasına özen gösterdiklerine işaret eden Bahçekapılı, şunları kaydetti:

"Meclis halkın Meclisidir ve halkın kaynaklarını kullanmaktadır. Bu sebeple dönemin başından bu yana kaynakların geri dönüşümüne yönelik sosyal sorumluluk projelerine özel bir önem verilmiştir. Pek çok projemiz ödüle layık görülürken diğer kamu kurumları ve özel kuruluşlar tarafından örnek alınmıştır. Örneğin engelli vatandaşlarımıza yönelik hassasiyetimiz de her alanda artarak devam etmiştir."

Hassasiyet gösterdikleri hususlardan birinin de TBMM'nin çocuklara yönelik faaliyetleri olduğuna dikkati çeken Bahçekapılı, "TBMM Çocuk" markasının oluşturulduğunu, ilk kez Meclis çocuk internet sitesinin hazırlandığını anlattı.

-"TBMM yasama ve denetim faaliyetlerini milletimiz adına yapmaktadır."

24. dönemin başından itibaren idari teşkilatın insan kaynaklarına yönelik faaliyetler yürüttüğünü de aktaran Bahçekapılı, yine bu dönemde görev yükselme sınavıyla, ilk kez uygulanan unvan değişikliği sınavı gerçekleştirildiğini söyledi.

Bahçekapılı, "TBMM yasama ve denetim faaliyetlerini milletimiz adına yapmaktadır. Bu çatı altında gerçekleştirilen yasama ve denetim faaliyetleri ile yönetsel çalışmalar, gerek yazılı ve görsel basın yoluyla, gerekse basın toplantıları ve sosyal medya aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmıştır" diye konuştu.

2013 yılı kesin hesap sonuçları ile 2014 yılı bütçesine ilişkin bilgiler de veren Bahçekapılı, "2013 yılı bütçemiz 773 milyon 260 bin Türk Lirası olarak kanunlaşmış, yıl içinde yapılan aktarmalarla birlikte 722 milyon 741 bin Türk Lirası olmuştur. Yıl sonu itibariyle bu rakamın 651 milyon 897 bin Türk Lirası harcanmış, yüzde 90 oranında gerçekleşme sağlanmıştır. 2014 yılı bütçemiz ise 774 milyon 393 bin Türk Lirası olarak kanunlaşmıştır" ifadesini kullandı. Bahçekapılı, 2014 yılı bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 95'e ulaşmasının beklendiğini de aktardı.

-Genel Kurul kamera sistemi yenilenecek

2015 yılında yapılacak bazı projelere ilişkin de bilgi veren Bahçekapılı, Genel Kurul kamera sisteminin yenileceğini, TBMM Televizyonu yayın kayıtlarında sayısal arşiv sistemi ile kapasite artırımı yapılacağını, Plan ve Bütçe Komisyonu ile KİT Komisyonu salonlarında tadilat gerçekleştirileceğini, bilgisayar ve bilgisayar yazılımı alınacağını, IP telefon santrali kurulacağını anlattı.

Demokrasinin kalbi olan TBMM'nin teknolojik imkanlardan en iyi şekilde faydalanarak daha etkin, verimli ve hızlı hizmet üretebilmesi için bu alandaki çalışmalara önem verdiklerine işaret eden Bahçekapılı, şunları söyledi:

"Bu kapsamda 2015 yılı bütçe hedefimiz, millet adına yasama yetkisini kullanan değerli milletvekillerimizin çalışma şartlarını iyileştirmek, yasama sürecini ve kalitesini geliştirmek olacaktır. 2014 yılı bütçemizde olduğu gibi 2015 yılı bütçemizin de personel ve sağlık gibi rutin harcamalar dışındaki önemli bir bölümü Meclisimizin bilgi ve teknoloji altyapısını güçlendirmek ve fiziki mekanlarının iyileştirilmesine harcanacaktır"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber