Eğitim'de Nurcu bir genel müdür

Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Dış İlişkiler Genel Müdürü Özdemir, makalesinde "İbadetin, namazla oruçla sınırlanamayacağını, Kuran'dan hareket edilmesi gerektiğini" yazdı

Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Doç. Dr. İbrahim Özdemir, ABD'de Said Nursi üzerine hazırladığı kitapta yayımlanan özgeçmişinde, "Nur cemaatinin önde gelen bir üyesi" olarak tanıtıldı.

Özdemir, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesiyken 2003'te Milli Eğitim Bakanlığı'nda üst düzey göreve atandı. Özdemir'in ABD'de misafir öğretim üyesi olarak bulunduğu dönemde Ian Markham'la yazdığı "Globalization, Ethics and Islam: The Case of Bediuzzaman Said Nursi" (Küreselleşme, Etik ve İslam: Said Nursi Örneği) adlı kitapta bir bürokrat açısından tartışma çıkarabilecek ifadeler kullanıldı.

Türkçe baskısı olmayan kitapta Özdemir için ilginç bir özgeçmiş bilgisi yer aldı. En büyük alışveriş sitelerinden olan www.amazon.com ile yayıncı şirket Ashgate'in www.ashgate.com internet adresindeki tıpkıbasımlarda Özdemir şöyle anlatıldı:
"Özdemir, Nur cemaatinin Türkiye'deki önde gelen bir üyesidir."

6 milyon taraftar

Said Nursi'yi öven yazıların yer aldığı kitabın girişinde şöyle deniliyor:
"Said Nursi, İslam dünyasının Batı dünyası ve Hıristiyanlıkla beraber şiddet karşıtı ve yapıcı bir birlikteliğinin güçlü bir savunucusudur. Said Nursi'nin başta Türkiye'de olmak üzere 6 milyon taraftarı vardır. Fakat ABD ve Avrupa onun önemli çalışmalarından henüz haberdar değildir. Bu kitap bu boşluğu düzeltmeye çalışmaktadır."

Milliyet'in sorularını yanıtlayan Özdemir, "Said Nursi üzerine yazılan makaleleri derleyerek kitabın editörlüğünü yaptığını" söyledi. Özdemir, "Benim haberim olmadan yazmışlar. Yayınevi bir işgüzarlık yapmış, hemen düzelttim. Sonraki baskılarda bu ifade yer almıyor" dedi.

MEB'deyken yayımladı
Özdemir, kitabı 2003'te hazırladıklarını, yayımlanmasının 2005'i bulduğunu söyledi. Özdemir'in kitabı hazırladığını söylediği tarih, MEB Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı olduğu döneme rastlıyor.

Said Nursi kitabı, Özdemir'in kendi adıyla kurduğu internet sitesindeki eserleri arasında gösterilmiyor.

"Tespitlerim doğru"

Özdemir, makalesiyle ilgili sorular üzerine Milliyet'e şunları söyledi:"Ben diyorum ki, Müslümanlar bir demokrasi kültürü geliştirecekse kendi kutsal metinlerini yeniden yorumlamalıdır. Ben oradaki tespitlerimin doğru olduğuna inanıyorum. Sekülerizmi de, bizim buradaki laiklik anlamında söylemiyorum. Benim makalelerimde sivil bir espri var. Tepeden alınan kararlarla bir yere varmak mümkün değil."

Özdemir'in ilginç görüşleri

Özdemir'in internet sitesinde yayımladığı, "Demokratik Eğitimi İçselleştirmek" başlıklı makalesi de tartışılacak görüşler içeriyor. Makalede bazı bölümler şöyle:

Kendimize (yani Müslüman toplumlara) uygun bir anlayışın geleneğimizden ve özellikle de Kuran'dan hareketle ortaya çıkarılması gerekir. Bunun için de bir yandan geleneğin eleştirel olarak ele alınması, diğer yandan da Kuran'ın yeniden yorumlanması gerekir.

Bu çalışmada Kuran'ın böyle bir eğitim için gerekli temeli sağlayabileceği teklif edilecektir.

Yükselmekte olan dini eğilim ve değerlerin farkında olan sivil-askeri bürokrasiye hükmeden demokrasi karşıtı güçlerin, bunu istedikleri tarafa yönlendirmek amacıyla da bazı projeler geliştirdikleri bilinmektedir.

İslam dünyasındaki en antidemokratik rejimlerin yönetimleri (Irak, Suriye, Tunus, Cezayir vb.) laik diktatörlerin ellerinde bulunmaktadır.

Bunun en bariz sonuçlarından birisi, sekülerizmin sebep olduğu ahlaki bunalım ve kirlenmenin sık sık Müslüman toplumlarda da gözlenmesidir.

İbadetin sadece namaz, oruç, hac gibi dini hayattaki ibadetlerle sınırlandırılmaması gerekmektedir.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber