'Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği'nde neler değişti?

Türkiye İş Kurumunun mesleki eğitim kursları, işverenin yanı sıra işgücü piyasasından ve sektör temsilcilerinden de alınan işgücü talepleri dikkate alınarak düzenlenecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2014 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği'nde neler değişti?

Türkiye İş Kurumunun mesleki eğitim kursları, işverenin yanı sıra işgücü piyasasından ve sektör temsilcilerinden de alınan işgücü talepleri dikkate alınarak düzenlenecek.

Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün temini için Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen aktif işgücü hizmetleri kapsamındaki mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları ve girişimcilik eğitim programlarının daha etkin ve nitelikli uygulanmasını amaçlıyor.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından daha önce sadece işverenlerden talep alınarak kurs düzenlenirken yapılan yönetmelik değişikliği sonrasında işverenin yanı sıra işgücü piyasasından ve sektör temsilcilerinden de alınan işgücü talepleri dikkate alınarak, mesleki eğitim kursları düzenlenecek ve bu şekilde sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli personel yetiştirilmiş olacak. Bu çerçevede bilişim, turizm, inşaat gibi lokomotif sektörlerde ihtiyaç duyulan işgücü talepleri tespit edilerek, kurslar düzenlenecek ve kurstan mezun olanları işverenlerin istihdam etmesi sağlanacak. Ayrıca yapılan düzenleme ile illerde kurulacak organize sanayi siteleri için önceden hazırlık yapılarak kurslar düzenlenip işletmeler faaliyete geçtiklerinde gerekli olacak yetişmiş personel temini sağlanacak.

Kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanlara yönelik mesleki eğitim kursları düzenlenerek çalışanların belge sahibi olmaları sağlanacak. Bu şekilde zorunlu hale getirilen veya ileride getirilecek Mesleki Yeterlilik Belgesi alınmasına ciddi katkı sağlanacak.

İşverenlerimize istihdam edecekleri personeli tanıma ve işin başında görme fırsatı sunan İşbaşı Eğitim Programı, yapılan değişikliklerle uygulaması daha basit ve anlaşılır hale getirilerek işverenler üzerindeki bürokratik engeller kaldırıldı. Örneğin, işletmelere verilecek kontenjan hesaplanırken kullanılan son 3 aylık çalışan sayısı dikkate alınmadan başvuru yapılan günkü çalışan sayısı dikkate alınacak. Ayrıca çalışan sayısında azalmanın aylık takibi yerine program sonunda takibi uygulaması getirildi.

Girişimcilik eğitimlerinin işbirliği yöntemi ile kamu kurumları, meslek birlik ve odaları, üniversiteler ve dernek ve vakıflar ile yapılması imkanı getirildi. Ayrıca eğitim sonrasında İŞKUR, kendi işini kurmak isteyenlere mentorluk ve finansal kaynaklara erişim konularında çalışmalar yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber