MKEK'nın bilançoları ibra edildi

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK) 2012 yılına ait bilançoları ibra edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2014 19:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
MKEK'nın bilançoları ibra edildi

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK) 2012 yılına ait bilançoları TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nda ibra edildi.

KİT Komisyonu toplantısının başında söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Bakanlar Kurulu'nun onayladığı yönetmelik yokken Sayıştay Raporu'nun üzerinde "gizli" ibaresinin bulunmasını eleştirdi.

MKEK Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İzzet Artunç, şirket hakkında bilgiler vererek, dünya ve NATO standartlarına uygun şekilde üretim yaptıklarının altını çizdi. Türkiye'deki güvenlik güçlerinin ihtiyaçları karşıladıktan sonra yurt dışı pazarlama faaliyetlerine hız verdiklerini belirten Artunç, yeni çelikhane yapım projesi için teklifler alındığını, değerlendirme çalışmalarının ardından projeye başlanacağını bildirdi.

Artunç, performans test çalışmalarının ardından geçici kabulü yapılacak olan Oleum Tesisi ve Sıvı Patlayıcı Tesisi projelerinin de 2015 yılında tamamlanacak projeler arasında olduğunu söyledi.

1974 yılından bu yana 250'yi aşkın ARGE projesinin tamamlandığına dikkati çeken Artunç, seri üretim sürecine dönüşeek ARGE projelerinin toplam maliyetinin 256 milyon 769 bin 608 lira olduğunu kaydetti.

Üretim ve satış rakamlarına ilişkin bilgi veren Artunç, "Eylül 2014 sonu itibariyle üretimimiz 268,5 milyon TL, satış rakamımız 509,2 milyon TL, ihracatımız 39,4 milyon TL olarak gerçekleşti" dedi.

Faaliyet sonuçlarına ilişkin de Artunç, yılın 9 ayında 299,2 milyon TL satışa karşılık 180 milyon TL faaliyet karı, 36,4 milyon TL de dönem karı elde ettiklerini açıkladı.

- İsrail firmasından alınan mühimmatlar

Artunç, Sayıştay önerileri arasında yer alan "Savunma Sanayi Müsteşarlığı Koordinatörlüğünde yürütülen M60 A1 tanklarının modernizasyonu programı kapsamında, tank topu sistemi ve tank mühimmatı imalatında kullanılacak malzemelerin yurt dışı yerleşik firmadan tedarikinde yaşanan problemler dolayısıyla teslimatın zamanında yapılamayacağı ve gecikme cezası doğacağından ilgili merciler nezdinde cezasız süre uzatımı hususunda yeniden girişimlerde bulunulması" önerisini yanıtladı.

Söz konusu mühimmatların İsrailli IMI firmasından alınacağını ifade eden Artunç ancak firmanın "tungsten" fiyatlarında yüzde 600'lük bir artış olduğunu gerekçe göstererek, mevcut sözleşme kapsamındaki fiyatlardan malzemeleri vermemesi nedeniyle sözleşmedeki sürede tedarik yapılamadığını belirtti.

Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir kaç defa süre uzatımı taleplerinde bulunduklarını ancak kabul edilmediğini dile getiren Artunç, son yaptıkları cezasız süre uzatımı talebinin yanıtını beklediklerini kaydetti.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar konuya ilişkin, "Gecikme cezası yüzde 600'lük fiyat artışından mı, yoksa o dönemde İsrail ile ilişkilerin çıkmaza girmesinden mi kaynaklanıyor" sorusunu yöneltti.

Soruyu yanıtlayan Artunç, "Biz fiyat artırımını kabul etmedik. Çeşitli müzakerelerde bulunduk. Fesih konusu da gündeme geldi. Biz bunu yaparız dendi. Ama uluslararası tahkime gidildiğinde bu konular sonunda genelde olumsuzlukla sonuçlanıyor. İsrail tarafında fiyatın normale döndürülmesi konusunda bir yumuşama oldu. Sipariş yapıldı. Parçalar geldi. Şimdi biz o parçalarla üretim yapıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber