Yeni İlaç Kararnamesi ile SSK'lılar ilaçlarını istediği eczaneden alabilecek.

Haber Giriş : 10 Şubat 2004 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni İlaç Kararnamesi ile SSK'lılar ilaçlarını istediği eczaneden alabilecek.

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ
Yeni İlaç Kararnamesi ithal ilaçların fiyatlarını ucuzlatırken SSK'lılara da rahat bir nefes aldıracak. İlaç Kararnamesi'nin çıkmasıyla birlikte, SSK ile ilaç sektörü arasındaki fiyat pazarlığı da sonuçlanacak. Anlaşma sağlanınca SSK'lılar ilaçlarını almak için hastane kuyruğunda beklemekten kurtulacak. Türkiye genelindeki bütün eczaneler SSK'lılara ilaç verebilecek. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı İlaç Kararnamesi Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.

Kararnamede, yerli ilaç fiyatlarında bir değişiklik olmaması, yani fiyatlara zam yapılmaması hususu da karara bağlandı. İthal ilaçların fiyatları Merkez Bankası'nın belirlediği döviz satış kuru esas alınarak yeniden düzenlenecek.

Yeni düzenlemenin ithal ilaçların fiyatlarında bir ucuzlamayı da beraberinde getirmesi bekleniyor. Böylece son dönemde Amerikan Doları'nın Türk Lirası'na karşısındaki değer kaybı ilaç fiyatlarına yansımış olacak.

SSK'da ilaç kuyruğu bitecek

Kararnamenin yürürlüğe girmesiyle birlikte SSK ve ilaç sektörü temsilcileri arasındaki fiyat pazarlığı da sonuçlanacak. SSK'nın sektör temsilcileri ile yapacağı anlaşma için İlaç Kararnamesi'nin çıkmasını beklediği bildirildi.

İlaç fiyatlarının kararnameye göre yeniden düzenlenmesinden sonra SSK ile sektör arasındaki pazarlığa da son nokta konacak. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü ile sektör temsilcileri arasındaki fiyat pazarlığında en son yerli ilaçta yüzde 21, ithal ilaçta ise yüzde 10,5 indirim yapılması noktasına gelinmişti. Yaklaşık 33 milyon sigortalıya ilaç veren SSK'nın, ilaç fiyatlarındaki indirim yüzdesini 2-3 puan daha artırmak için uğraştığı bildirildi. Serbest eczaneler ile anlaşma sağlamanın SSK'ya maliyetinin asgari 300 trilyon lira olacağı belirtiliyor.
Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber