Türk Tabipler Birliği de, 'paket fiyata' karşı çıktı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 22:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan tebliğ gereğince, ayaktan yapılan tüm teşhis, muayene ve tıbbi girişimlere paket fiyat uygulanmasına tepki gösterdi.

TTP'den yapılan yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemenin, kamu-özel ayırımı olmaksızın, hizmet hastanesinden tıp fakültesi hastanesine kadar tüm hastaneler için kaos anlamına geldiği ifade edildi. TTB, düzenlemenin, sağlık sistemini sadece alınıp-satılan ve işlemlerin kar edip, hükümetlerin tasarruf sağladığı bir pazar yeri olarak algılayan tüccar, siyaset anlayışıyla sağlıkta doğurduğu karmaşaya hiç bir etik ve vicdani değeri içermeyen, hekimlerin en temel değeriyle bağdaşması imkansız olan bir uygulama olduğunu savundu.

Çok ciddi halk sağlığı sorunu haline alacak olan ve halkın sağlık hakkını gasp eden bu uygulamanın aynı zamanda hekimlik uygulamasına tarihin en büyük ve kötü müdahalesi anlamına geldiğini belirten açıklamada, "Hekim ve hastayı karşı karşıya getiren ve sağlık hizmet sunumunun sorunlarına IMF uyarıları üzerinden refleks getirmeyi benimseyen bu anlayışın, yılların birikimiyle oluşturulan ve binbir zorlukla hizmet vermeyi sürdüren devlet hastaneleri ve tıp fakültelerinde onarılması imkansız tahribatlara yol açacağı açıktır. Aynı zamanda özel hastanelerde ciddi krizlere yol açması kaçınılmaz olan bu uygulama etik, bilimsel ve vicdani olarak hekimlik yapmayı zorlaştırıcı etkisinin yanı sıra, hekimler için çok ciddi iş güvencesi ve gelir kaybı anlamına gelecek. Zaten yetersiz olan sağlık kurumlarının da kapanma veya daralmalarına yol açacaktır. Suiistimalleri ve israfı önleme adına getirilen tebliğ de yapılan fiyat yapılandırma ile hasta kavramı ortadan kaldırılmakta, sıradan bir teknik iş olarak görülen tıp bilimi yok sayılarak hekimlerin hastalık kodları üzerinden tedavi yapmaları istenmektedir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber