ÖSS'deki 3 sorunun iptali için dava açıldı

Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'da Fen Lisesi'nden en iyi dereceyle mezun olduktan sonra liselere giris sınavlarında da (LGS) Türkiye 151'incisi ncisi olan Hilal Kalyoncu ÖSS'de 3 sorunun hatalı hazırlandığını öne sürerek Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmek üzere Sakarya İdare Mahkemesi Başkanlığı'na yürütmenin durdurulması ve kanıt tespit istemi için dava açtı.

ÖSS'den sonra Karasu İlçesi'ndeki yazlıklarında tatil yapan Kalyoncu, 3 yıldan bu yana hazırlandığı ÖSS'de yanlış olduğunu öne sürdüğü sorular nedeniyle kaderinin değiştiğini savundu. ÖSS'de yöneltilen Fen 2 testindeki 12 ve 15'inci sorularının açıklanan yanıtlarının yanlış, 17'nci soruda ise teknik hata bulunduğunu öne süren Kalyoncu, şu iddialarda bulundu:

?Fen 2 testindeki 12'nci fizik sorusunda x lambanın üzerinden akımın geçmiyor olma durumu L üretecinin geriliminin sıfır ya da sıfırdan farklı bir değer alabilmesini mümkün kılar. L'nin sıfır olduğu, L üretecinin tam olarak bittiği durumda K ve L üreteçlerinin geriliminin eşit olması demektir. Bu durumu deneysel olarak da ispatlamak mümkündür. K ve M üreteçlerinden akım geçtiği için bunların gerilimlerinin sıfır olma olasılığı yoktur. Kanaatimizce ÖSYM uzmanları ?L' üretecinin EMK'sının sıfır olabileceğini dikkate almaya gerek görmemiş ve yanıtı 'C' seçeneği olarak değiştirmiştir. Ancak soru formatında ?hangisi kesinlikle doğrudur' diye bir ifade olduğundan söz konusu özel durumun da dikkate alınarak sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. ?L' üretecinin EMK'sının sıfır olması durumunda K'nın elektromotor kuvveti M'ninkine eşit olacağından, soruda verilen 1'inci öncül için ?kesinlikle doğrudur' sonucuna varılamayacaktır. Bu nedenle, ÖSYM'nin sınav günü açıkladığı ?B' seçeneğinin doğru yanıt olduğunu düşünüyorum. ÖSYM doğru yanıt için bir ?B', bir ?C' dedi ve bizi de şaşırttı ve üzdü.?

Sınavda yöneltilen 15'inci sorunun kimya ile ilgili olduğunu söyleyen Kalyoncu, herkesin bu sorunun cevabının yanlış olduğu kanaatinde olduğunu söyledi. Kalyoncu iddialarını şöyle sürdürdü:

?1 mol madde oluşurken 400 kilokalori ısı açığa çıkar. Tepkime ekzotermik olduğundan tepkime entalpisi negatiftir. Oluşum entalpisi de bir çeşit tepkime entalpisidir. Dolayısıyla bu tepkimede X2Y2'nin oluşum entalpisi=400 kilokaloru/mol olmalıdır. Bir maddenin entalpisinin mutlak değeri ölçülemez. Bu nedenle X2Y2 nin oluşum entalpisi, aynı zamanda oluşum entalpisindeki değişimdir. öSYM daha önce 1980 ve 1994 yıllarında entalpi değişimi ifadesini kullanmamıştır. Zaten oluşum entalpisi ifadesi ile entalpi değişimi belirtilir. Buna göre 1'inci öncül yanlıştır. Sorunun yanıtı ÖSYM nin açıkladığı şekliyle ?C' değil ?A' şıkkı olmalıdır. Bir de 17'nci soruda bilimsel hata var. Bu soruda asit ve bazın kuvveti belirtilmediğinden bilimsel hata içermektedir. 25 santigrat derecede pH=4 olan kuvvetli bir asit çözeltisi ile pH=10 (pOH=4) olan kuvvetli bir baz çözeltisi eşit hacimlerde karıştırıldığında oluşan çözelti nötrdür. Nötr çözeltilerin de 25 derecedeki pH değeri 7'dir. Soruda sıcaklık belirtilmemiştir. Verilen cevap burada yanlış olabilir. Şıklarda bu sorunun cevabı yok. Kesin yanlış olan şıkları eledim. ÖSYM nin verdiği cevabı işaretledim. 12 ve 15'inci soruların cevaplarının değiştirilmesini ve 17'nci sorununda teknik olarak hatalı olduğu yönünde mahkemeye başvurdum.?

Kendisi gibi birçok öğrencinin kaderini bu ÖSS'ye bağladıklarını öne süren Kalyoncu, ?ÖSYM cevapları internette sadece A veya B olarak değil çözümlü olarak yayımlasın. O zaman bizim de buna itirazımız olmaz. Ama ÖSYM soruları sadece ?A' veya ?B doğrudur' diye yayımlıyor. Böyle olunca karışıklık sürüyor. Neden bu soruların cevaplarını açıklamalı olarak çözümleriyle beraber yayımlamıyorlar?? dedi.

Sakarya Fen Lisesi"nden 5 tam puanla mezun olduğunu ve LGS'de Türkiye 151'incisi si olduğunu söyleyen Kalyoncu, Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmek üzere Sakarya İdare Mahkemesi Başkanlığı'na yürütmenin durdurulması için açtığı davanın sonucu beklediğini söyledi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber