İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yargı paketinin 5 maddesi görüşüldü

TBMM Adalet Komisyonu, aramalarda "kuvvetli şüphe" şartını "makul şüphe"ye dönüştüren, hakim ve savcıların ücretlerinde artış düzenleyen, Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayısını artıran teklifi görüştü.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2014 00:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Yargı paketinin 5 maddesi görüşüldü
- Adalet Bakanı Bozdağ:
- "Bugün ülkemizde en kötü olan göstergelerden bir tanesi yargıya olan güvendir"
- "Güven konusunda emniyetten daha geri durumda ve aşağılardadır. Adalet Bakanı olarak ben bu fotoğraftan fevkalade rahatsızım"
- "HSYK, Yargıtay, Danıştay gibi konular partiler üstü bir mesele olarak ele alınıp, Anayasal uzlaşmayı mutlaka yapmamız lazım"
- "Son Kobani olayları çerçevesinde binin üzerinde gözaltı, 500'den fazla tutuklama oldu"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'de bugün en kötü olan göstergelerden birisinin yargıya olan güven olduğunu belirterek, "Güven konusunda emniyetten daha geri durumda ve aşağılardadır. Adalet Bakanı olarak ben bu fotoğraftan fevkalade rahatsızım" dedi.

TBMM Adalet Komisyonu, aramalarda "kuvvetli şüphe" şartını "makul şüphe"ye dönüştüren, hakim ve savcıların ücretlerinde artış düzenleyen, Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayısını artıran teklifi görüştü.

Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde söz alan muhalefet milletvekilleri, teklife ilişkin eleştirilerini dile getirdi ve AK Parti'li milletvekillerinin imzasıyla sunulan 3 ayrı teklifin birleştirilmesine karşı çıktı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'e, "Benim hukuk bürom var, seni avukat olarak yanımda çalıştırmam" karşılığını verdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, 17 Aralık soruşturmasında takipsizlik kararı veren savcının Yargıtay'a üye atanacağının söylendiğini ifade ederek, "Göreceğiz sayın Bakan, ama arzu edilen adalet bu değildir. Bizim bugün burada yaptığımız adalet arayışı değildir" diye konuştu.

AK Parti'li milletvekilleri, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın, "Siz tiyatro oynayabilirsiniz ama biz oynayamayız" sözlerine tepki gösterdi. Kart, "Yapılan bu düzenlemeler partizan yargı yapılanmasının ayaklarıdır" dedi.

- Bakan Bozdağ eleştirilere yanıt verdi

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Bakan Bozdağ, idari yargıda hukuk mezunu olmayan 440 kişi olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı Danıştay üyelerinin dörtte birini atabiliyor, bunların sadece 153'ü hukuk mezunu değil" diye konuştu.

"Yargıya olan güven" konusuna değinen Bozdağ, "Bugün ülkemizde en kötü olan göstergelerden bir tanesi yargıya olan güvendir. Yargıdan memnuniyet de maalesef kötü durumda. Güven konusunda emniyetten daha geri durumda ve aşağılardadır. Adalet Bakanı olarak ben bu fotoğraftan fevkalade rahatsızım. Bunu değiştirmek tek başımıza bizim yapabileceğimiz bir şey değil. Uygulamadan, yasadan ve Anayasa'dan kaynaklanan sorunlar var, bütün bunların birlikte ele alınmasında fayda var. Uygulamayı, hangi yasayı değiştirirsek değiştirelim düzeltme imkanı yok" dedi.

Bakan Bozdağ, şöyle konuştu:

"HSYK, Yargıtay, Danıştay gibi konuları partiler üstü bir mesele haline getirip, birlikte bu noktada bir Anayasal uzlaşmayı mutlaka yapmamız lazım. Yeni Anayasa konusunda uzlaşmayı şu aşamada yapamadık ama seçim yaklaşıyor, yargı konusunda bir uzlaşma olursa biz bundan memnuniyet duyarız. Eğer kısa bir süre içerisinde bir uzlaşma olmazsa, 25. Dönem Parlamentosu'nun siyasi partilerinin biraraya gelip Anayasa'da yargı ile ilgili konuları, partiler üstü bir konu olarak görüp birlikte yazmaları ve herkesin gördüğü sorunları birlikte çözecek adımları atmalarında, atmamızda büyük fayda vardır.

Bugün yargının içerisinde birtakım olumsuzluklara neden olan hadiseleri hepimiz biliyoruz. Bunu hep beraber düzeltebiliriz. Bu aynı zamanda Anayasal sorundur. HSYK'nın yapısı ve seçim usulü ile ilgili de adım atmamız gerekiyor. Hakim ve savcılar, 'bizi bu seçim işinden kurtarın' diyor. Çünkü seçim işi hakim ve savcıları ayrıştırdı, politize etti, tabiri caizse parçaladı. Şu anda hakim ve savcılar bunun kendilerine fayda verecek bir şekle dönüştürülmesi konusunda dostlarına, tanıdıklarına söylüyorlardır eminim, bize de geliyor. Bu seçim usulü üzerinde kafa yorup, birlikte nasıl yazılacaksa öyle yazalım ve doğru bir biçimde yazalım ve bir dahaki seçimin usulünü beraber koyalım. Çünkü 4 sene sonra yapılacak seçim, bugün ortaya koyacak fotoğrafı daha da derinleştirir. Buna izin vermemek için HSYK'nın seçim usulü ile ilgili hususu, TBMM'nin parti farkı gözetmeksizin ele almasında çok büyük fayda görüyorum. Yargıtay, Danıştay gibi yüksek mahkemeler ve yargı ile ilgili konuların, parti rekabeti dışında ele alınıp uzlaşmayla çözülmesinde fayda görüyorum. Yargıya güveni tesis edeceksek bunu yapmalıyız. Bu büyük adımı atmadığımız zaman yargıya olan güveni daha güçlü bir noktaya taşımamız epey zaman alacak gibi görünüyor."

- "Çözüm süreci suç işleme hürriyeti olarak algılanmasın"

Bakan Bozdağ, çözüm sürecinin gündeme getirildiğini, bazı yerlerde kamu düzenini ihlal eden uygulamalara, ihlallere, terör saldırılarına Hükümetin gözyumduğuna dair eleştiriler yapıldığını söyleyerek, "Bunları reddediyorum, bunlar doğru değil" dedi.

Türkiye'nin neresinde olursa olsun kamu düzeninin tam sağlanmasından sorumlu olduklarını belirten Bozdağ, "Ülkenin her yerinde toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapılıyor. Biz her defasında bunlarla ilgili yasalar neyi emrediyorsa o çerçevede hareket ediyoruz. Güneydoğu ve doğu bölgelerinin bazı illerinde sözkonusu edilen iddialarla ilgili de yasalar neyi gerektiriyorsa onlar yapılmaktadır ve kolluk güçleri müdahale etmekte, yakaladıklarını savcılığa teslim etmektedir. Son Kobani olayları çerçevesinde binin üzerinde gözaltılar oldu, 500'den fazla tutuklama olduğuna dair bilgilerim var" diye konuştu.

Adalet Bakanı Bozdağ, HDP'lilere "çözüm sürecini suç işleme hürriyeti olarak algılamayın" diye uyarı yaptıklarını kaydetti.

"Bir yandan çözüm süreci, öte yandan bunu suç işleme hürriyeti gibi algılarlarsa, kusura bakmasınlar, bu çözüm sürecinin bir parçası değil" diyen Bozdağ, hukunun kamu düzenini ihlal edenlerin karşısında olacağını söyledi.

- "17-25 Aralık'tan çok çok önce"

Bekir Bozdağ, ivedi yargılama konusunun gündeme getirildiğini anımsatarak, "Buradan bir kez daha çok net ifade etmek istiyorum: İvedi yargılama konusunda Danıştay'ın bizden talebi olmuştur. Bu yargılama ile ilgili Sayın Sadullah Beyin zamanında tasarı geldi, Adalet Komisyonu'nda konuşuldu. 17-25 Aralık'tan çok çok önce.... Bu olayları bununla irtibatlandırmak çok zorlama bir yorum olur. Özellikle Manisa'daki zeytin alanı irtibatlandırmak da doğru değil" dedi.

"İdari yargıda görev yapan hakim ve savcılardan hukuk fakültesi mezunu olmayanların bu fakültelere sınavsız yerleştirilmesi" ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Bozdağ, "Sınava girecek öğrencilerin hakkına hukukuna dokunulmadan bu düzenleme yapılıyor, ayrılan kontenjanlara müdahale edilmeden yapılıyor. Onların hakkı kesilip de oraya bir kontenjan ilavesi yapılmıyor" diye konuştu.

Anayasa'ya aykırılık itirazı reddedilen teklifin, tümü üzerindeki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından maddelerine geçildi. Teklifin 5 maddesinin kabul edilmesinin ardından, yarın devam edilmek üzere bugünkü görüşmelere son verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber