Polis kendi İHA'sını geliştirecek

Emniyet istihbarat toplamada kullanmak üzere insansız hava aracı geliştirecek. Eylemleri ve protestoları İHA'larla izleyen polis, görüntüleri EGM'deki komuta merkezine iletecek.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Kasım 2014 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polis kendi İHA'sını geliştirecek

BAHAR ATAKAN / Ankara

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), şehirlerdeki sokak eylemleri ile kitlesel protestolarda kullanmak üzere insansız hava aracı (İHA) geliştirmek için önemli bir adım attı. EGM'nin Meclis'e gönderdiği bir raporda, "Alternatif haberleşme aracı olarak "insansız hava aracı" geliştirilecek ve akıllı sistemlerle donatılarak yaygınlaştırılacak" ifadesinin yer alması dikkati çekti. Aynı raporda, ehliyetlerin vatandaşların adreslerine postayla gönderilmesi için çalışma başlatılacağı bilgisi de bulundu.

EGM'nin Plan ve Bütçe Komisyonu'na göndendiği 2015 Yılı Performans Programı'na göre; araç tescil ve sürücü belgesi işlemleri kolaylaştırılacak. Araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinin en kısa zamanda en az maliyetle yapılacak vatandaşların memnuniyetleri artırılacak. Yeni araç tescil işlemlerinin "yetkili bayiler" aracılığıyla yapılacağı bir sistem oluşturulacak.

Eşkal ve kimlik saptanacak

TSK'dan sonra EGM de istihbarat toplamada kullanmak üzere İHA geliştirecek. Buna göre; emniyet teşkilatının haberleşme sisteminin etkin bir yapıya dönüştürülmesi amaçlanacak. Alternatif haberleşme aracı olarak, "insansız hava aracı" geliştirilecek ve akıllı sistemlerle donatılarak yaygınlaştırılacak. Merkez ve taşra teşkilatında kullanılan ses ve görüntü verilerini taşıyan alt yapılar IP yapıya geçirilecek.

Merkez ve taşra teşkilatında dect telefonlar kaldırılarak mobil telefonlar üzerinden çalışan sistem kurulacak. EGM, 2015'te yeni İHA alımı dahil haberleşme sistemini yenilemek ve geliştirmek için 105 milyon 426 bin liralık bütçe kullanacak.

EGM bünyesinde bulunan İHA'lar çoğunlukla terör istihbaratı, silah ve mühimmat kaçakçılığı için kullanılıyor. EGM'nin 2015'te kullanımını yaygınlaştıracağı İHA'ların üzerindeki ileri anten uygulamaları, gündüz, gece ve kızılötesi kameralar sayesinde keşif ve gözetleme, arama, kurtarma ve hasar tespiti için özel uçuşlar yapılacak. İHA'lar görüntüler aracılığıyla istihbarat toplayacak, gerçek zamanlı çekimler yapabilecek. Eylemleri ve protestoları provoke edenlerin görüntüleri İHA'lar aracılığıyla EGM'deki komuta merkezine iletilecek. Eşkal ve kimlik tespitinde kullanılabilecek İHA'lar MOBESE'lerin görüntü alamadığı bölgelere de gönderilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber