Anadolu lisesi kontenjanları 19 bin azaldı

Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

800 bin öğrencinin girdiği Ortaöğretim Kurumları Sınav sonuçları pazartesi günü açıklanıyor. Öğrenciler daha iyi bir lisede eğitim görmenin hayalini kurarken kontenjanlar geçen yıla göre 19 bin azaldı.

İlköğretim son sınıf öğrencilerinin Anadolu ve fen liselerine yerleşmek için girdiği Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) sonuçları 10 Temmuz Pazartesi günü açıklanıyor. Sonuçlar açıklanmadan öğrencilerin merakla beklediği liselerin kontenjanları belli olurken, Anadolu liselerinin kontenjanı geçen seneye göre 19 bin azaldı.

800 bin öğrencinin girdiği sınav sonucunda resmî ve özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu meslek liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri, sağlık meslek liseleri ile adalet, tapu kadastro ve tarım meslek liselerine öğrenci yerleştirilecek. Sınav sonucunun Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından açıklanmasının ardından sıra öğrencilerin aldıkları puanlara göre okul tercihi yapmalarına gelecek. Geçen seneki gibi iki yerleştirmenin yapılacağı OKS'de 160 ve üzeri puan alanlar tercihte bulunabilecek.

Sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanlarında geçen seneye göre bazı değişiklikler oldu. Buna göre geçen sene 119 bin öğrencinin yerleştiği Anadolu liselerine bu sene 99 bin 550 öğrenci girebilecek. Geçen sene süper liselerle Anadolu liselerinin birleşmesi sebebiyle rekor seviyede Anadolu lisesi kontenjanı oluşmuştu. Bakanlık yetkilileri bu sene yaklaşık 19 bin kontenjan azalmasını ?geçen seneki şişkin kontenjanın normale dönmesi' olarak açıklıyor.

En çok tercih edilen fen liselerine bu sene 456 artışla 5 bin 784 öğrenci yerleştirilecek. Anadolu imam hatip liseleri için 16 bin 110 kontenjan ayrılırken, Türkiye genelindeki 7 sosyal bilimler lisesinin kontenjanı 408'e yükseldi. Öğretmen liselerine bin 100 artışla 14 bin 130 kontenjan ayrılırken, geçen sene yarıya yakınının kapatılacağı açıklanan sağlık meslek liselerinin kontenjanı bin artırılarak 8 bin 684 oldu.

Erkek Teknik Genel Müdürlüğü'ne bağlı Anadolu teknik ve Anadolu meslek endüstri meslek liselerine 21 bin 213; Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı meslek liselerine 16 bin 388; Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı liselere ise 19 bin 860 kontenjan ayrıldı. Özel Okullar Derneği'nin OKS sonuçlarına göre yerleştireceği özel okulların ise 12 bin 695 öğrenci kontenjanı bulunuyor. OKS sonucunda öğrencilerin tercih edebileceği toplam kontenjan ise özel okullar dahil 214 bin civarında oldu.

Kayıtlar 29 Temmuz'da başlıyor

OKS'de başarılı olan öğrenciler 11-21 Temmuz 2006 tarihleri arasında ilk tercihlerini yapacak. Birinci yerleştirmenin sonuçları 28 Temmuz'da açıklanacak. Liseye yerleşmeye hak kazanan öğrencilerin kayıtları 29 Temmuz ile 4 Ağustos 2006 tarihleri arasında yapılacak. Mülâkat ve beden yeterliliği sınavı ile öğrenci alan okulların ön kayıtları ise 29-31 Temmuz 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Boş kalan okullar için ise 7-13 Ağustos tarihlerinde ikinci tercihler alınacak, bunların sonucu ise 20 Ağustos'ta ilan edilecek. Öğrenciler tercih işlemlerini, başvurularını yaptıkları ilköğretim okullarından yapacak. Öğrenciler tercih edeceği okullar hakkında bilgiye ve geçen seneki taban puanlarına http://sinavlar.meb.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber